Mészáros Lőrinc, a Bulibáró, akinek cége a Balatont is bekebelezné

Mészáros Lőrinc, a Bulibáró, akinek cége a Balatont is bekebelezné

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang június 28-i (2019/26.) számában, pénteken megjelent cikkből!

Bármelyik pillanatban lezárhatják az aligai mólót, a meder részét képező parti védművet, és megkezdődhet a lakosság kiszorítása az egykori pártüdülő területéről.

Keddi ottjártunkkor is aktívan dolgoztak a munkások a jachtkikötő fejlesztésén, melynek bejáratánál már majdnem kész volt a kapu is. Maga a kikötő a parti védmű mellett létesült, hasonló hullámtörők sorakoznak végig a Balaton déli partján, csakhogy sehol máshol nem merül fel, hogy az erős politikai beágyazottsággal rendelkező bérlő vagy befektető megpróbálja kiszorítani a helyieket és az ott üdülőket. A Mészáros Lőrinchez kötődő Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. egy évvel ezelőtt vásárolta be magát a területre, azóta pedig érdekes változások történtek. A 37 hektáros vízközeli területet és a hozzátartozó 10 hektáros állami zöldfelület vagyonkezelési jogait 2007-ben vásárolta meg az államtól az izraeli kötődésű Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. A közelmúltban ennek a cégnek lett 74,99 százalékban tulajdonosa a nemzet gázszerelőjének érdekeltsége.

A balatoni település, amelytől ellopták a vízpartját | Magyar Hang

Tavaly kötött adásvételi ügyletsorral egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég vásárolta be magát az egykori MSZMP üdülőjeként ismert Club Aligába. Most, hogy új tulajdonosa lett a területnek, az üdülőtulajdonosok és a helyi lakosok ismét tele vannak kétségekkel, hogy az eddig elért eredményeket meg tudják-e őrizni.

A területet az Aligai Fürdőegyesület elnökével, Fülöp Balázzsal és alelnökével, Bukovszki Andrással jártuk be. A helyi rendezési tervben is látszik, hogy a környéket felparcellázták, öt-tizennyolc méter magas épületeket terveztek ide – valamiért azonban sürgőssé vált a tulajdonosváltás, azóta pedig a helyi civilekkel senki sem áll szóba. Fülöp és Bukovszki szerint az izraeliek képviselőivel még lehetett tárgyalni, engedtek a helyiek kéréseinek, a váltás óta azonban több sorompó is kikerült a területre, egyeztetni pedig érdemben nem tudnak. Attól tartanak, az új tulajdonosok szép lassan mindent bekebeleznek, nem törődve azzal, hogy a törvény szerint a köz elől el nem zárható területekről van szó. Az egykori pártüdülőn végighaladó út közútnak minősül, a móló vonala pedig hivatalosan kijelölt horgászhelynek, a behajtásért, belépésért mégis pénzt szednek, és előfordult az is, hogy engedéllyel rendelkező horgászokat nem engedtek le a partra.

(...)

De akármilyen bonyolult cégháló is épült ki a háttérben, a képlet egyszerű: az aligaiak nem fogadják el, hogy – Rákosi korát idézve, csak most fehér gallért viselve – elvegyék tőlük a Balatont. (A Club Aliga területe a Rákosi-érát megelőzően Aliga település központja volt. Az ingatlanokat akkoriban kártalanítás nélkül vették el a tulajdonosoktól.) Ragaszkodnak az utóbbi időben sajnos igen elhanyagolt parti sétányhoz, a mólóhoz, a parti védműhöz és a strandjukhoz. Most vasárnapra újabb lakossági fórumot szerveztek, a közösség összetart. Ígérik, akár tüntetésekkel, polgári engedetlenséggel is megakadályozzák, hogy az új elit ismét zárt „pártüdülővé” változtassa a partot és környékét. Az aligaiaknak ez az egyetlen strandterületük, innen – mint kísérőim fogalmaztak – nincs hova hátrálniuk.

(...)

Kétoldalas összeállításunkban végigvettük Mészáros Lőrinc életútját és vagyonosodásának állomásait. A vagyonleltárt keresse a Magyar Hang június 28-án megjelent 2019/26. számában!

A cikk elkészítésében közreműködött: Bodacz Péter, Facsinay Kinga, Farkas Melinda, György Zsombor, Hajdú Péter, B. Molnár László

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!