„Mi lesz az országgal, ha nem vigyázunk a környezetünkre?” – Debrecenben tüntettek

„Mi lesz az országgal, ha nem vigyázunk a környezetünkre?” – Debrecenben tüntettek

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három órás gyaloglás után, fél 1-kor érkeztek meg a debreceni Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) tervezett akkumulátorgyára ellen tüntetők a cívisvárosi Kossuth térre. A nagyjából 300 fősre becsült menet résztvevői a szomszédos Mikepércsről vonultak Debrecenbe, útjuk során elhaladtak a majdani gyár helyszíne mellett, ahol már a földmunkákat végzik.

A tiltakozók egy Nem akarunk akkumulátorgyárat! feliratú molinó mögött vonultak. Az egyik molinót tartó férfi kérdésünkre azt mondta, fél 10-kor indultak el Mikepércsről. Folyamatosan csatlakoztak hozzájuk. Debrecen főterén sokan várták a menetet. Amikor megérkeztek, tapssal és a Szervusztok! köszöntéssel fogadták őket. Többen hoztak transzparenseket és magyar zászlókat. A demonstráció alatt folyamatosan duzzadt a résztvevők száma, becsléseink szerint mintegy 1000-1500-an hallgatták a beszédeket. Találkoztunk több debreceni ellenzéki politikussal is. Akadt résztvevő, aki sérelmezte a jelenlétüket, mondván civil kezdeményezésre igyekeznek a népszavazást is szervező pártok rátelepedni. Számos résztvevőt láttunk egyébként DVSC-sállal a nyakában is, mivel ma játssza első tavaszi mérkőzését a debreceni futballcsapat.

A vonulásos megmozdulás egyik szervezője, Gyöngy-Tóth Enikő a Kossuth-szobornál tartott beszédét azzal kezdte, hogy nincs tapasztalata abban, hogyan kell tömeghez szólnia. Azt kérte, hogy a csatlakozók se szavakkal, se tettekkel ne akadályozzák a demonstráció békés voltát. – Nincsenek színek, oldalak – fogalmazott a pártokra utalva. Szavai szerint azért vállalkozott a demonstráció megszervezésére, hogy a civilek kapjanak arcot, hallassák a hangjukat – jelentette ki. Azt mondta, hogy férjével a Mikepércsről való elköltözésen gondolkodnak a település és Debrecen közötti területre tervezett akkumulátorgyár miatt.

Sérelmezte, hogy bár két hatóság tartott közmeghallgatást az engedélyezési eljárás során, nem kaptak válaszokat a kérdéseikre. – Mi lesz az országgal, ha nem vigyázunk a környezetünkre? – kérdezte. Élhető környezetet szeretne, ezért azt kérte a döntéshozóktól, vegyék figyelembe az ellenérveiket. – Kérem, értsék meg, nem szeretnénk akkumulátorgyárat – jelentette ki elcsukló hangon. Beszéde közben többször felzengett a Nem akarjuk! rigmus. Később felolvastak egy szülők által aláírt nyílt levelet is, amely nagy tapsot kapott.

Mint megírtuk, a legutóbbi közmeghallgatást január 20-án tartották az akkumulátorgyár ügyében, amelyen indulatosan tiltakoztak a helyiek, már az első percekben kicsúszott az irányítás a szervezők kezéből.