Miskolctól is kötbért kér az állami MVM a spórolás miatt

Miskolctól is kötbért kér az állami MVM a spórolás miatt

A MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) Ügyfélszolgálat Észak-pesti Ügyfélszolgálati Iroda bejárata a főváros XIII. kerületében, a Béke téren (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szegedi mellett a miskolci önkormányzati távhőcégnek is kötbért kell fizetni az állami MVM részére, mert kevesebb gázt fogyasztott, mint amennyit előre megrendelt – derül ki az RTL Híradó riportjából.

A műsorban idézték a Miskolc TV beszámolóját, mely szerint októberre 89,5, novemberre 85 millió forintot követel tőlük az állami energiacég. Az MVM ugyanis havonta kiszámolja a megrendelt és a felhasznált gáz közötti különbséget és kötbért szab ki, ha 25 százaléknál nagyobb az eltérés. A kormány eközben épp energiamegtakarítást várna el az önkormányzatoktól, olyannyira, hogy a rezsitámogatás egyik feltételéül szabta a megtakarítást.

Az el nem fogyasztott gázra korábban is szabtak ki kötbért, csakhogy az a teljes fűtési szezonra vonatkozott. Tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be. Szeged alpolgármestere, Kovács Tamás szerint így nem lehet tervezni: például ha februárban hideg idő lesz, akkor túlvételezésbe kerülnek majd, mert nem tudják felhasználni azt az energiát, amit decemberben megtakarítottak. A DK szerint új szabályok kellenek. Az RTL megkérdezte a kormányt, eltekint-e az MVM a kötbértől, de erre csak annyit válaszoltak, hogy a szegedi önkormányzat közel 1,3 milliárd állami rezsitámogatást kapott.