Módosuló rezsiszabály: a földgáz fűtőértékéhez igazítják az átlagfogyasztást

Módosuló rezsiszabály: a földgáz fűtőértékéhez igazítják az átlagfogyasztást

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keddi kormányülést Semjén Zsolt vezette, és az energiahelyzetről volt szó, és ennek keretében újra módosítottak a rezsicsökkentés szabályain – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi rendkívüli kormányinfón. Úgy látják, hogy  a magán-, állami és piaci szektorban egyaránt biztosított a gáz- és a villamosenergia, és a gáztározókat folyamatosan töltik fel.

A jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Ugyanakkor a háború és a szankciók következtében jelentősen emelkedtek az energiaárak, ezért a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára – fűzte hozzá. – Ugyanakkor a földgáz fűtőértéke nem azonos. A minőség szempontjából a legjobb az orosz, utána következik a Magyarországon kitermelt, majd a nyugatról behozott energiahordozó – magyarázta a miniszter.

A kormány arról döntött, hogy függetlenül a fűtőértéktől, minden háztartás részesüljön a kedvezményes árban a meghatározott sávig (éves szinten 1729 köbméter). Ezért 63645 MJ-ban állapították meg a fűtőértéket, eddig a rendeletben 59 ezer megajoule szerepelt. Így még a leggyengébb fűtőértékű gázból is elfogyaszthatják a felhasználók a kedvezményes árú 1729 köbmétert. (Szakértők szerint a miniszter valószínűleg rosszul fogalmazott, a MJ-érték emelése ugyanis nem a legrosszabb, hanem a legjobb fűtőértékű gáz felhasználásának kedvez – a szerk.)

– Ezt a rendeletet a kormány elfogadta és ma meg is fog jelenni – mondta Gulyás. Az RTL kérdésére azt válaszolta, hogy a megajoule-os szabálymódosítás alapján pozitív irányban változhat a rezsicsökkentés haszonélvezőinek száma.

A tárcavezető tisztázta azt is, hogyan számítják az átlagos fogyasztást: azt a fogyasztói helyet, ahol nincs egyáltalán fogyasztás, vagy nagyon alacsony, azt nem számítják bele az átlagba.