MOK-elnök: minden zárt térben kötelezően maszkot kell viselni

MOK-elnök: minden zárt térben kötelezően maszkot kell viselni

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke interjút adott az MFOR-nak a járvány helyzetéről, és a szerinte szükséges lépésekről. Az elnök véleménye szerint a kormány által néhány napja bejelentett intézkedések elkésettek és nem elégségesek. Az elnök a lyukassajt-modellt tartja irányadónak, ami szerint minden védekezési módra, az oltásokra, a távolságtartásra, a maszkra, a karanténre, a kontaktuskövetésre is szükség van. Egyik módszer sem tökéletes ugyanis, de együttesen kiegészíthetik egymást, és kiküszöbölhetik egymás hiányosságait.

Elmondta, hogy fontos az átoltottság növelése, és az oltási kampányba be kell vonni a munkaadókat is. A különféle rendezvényeket, szórakozóhelyeket csak védettségi igazolvány birtokában engedné látogatni, és általánosan kötelező maszkhasználatot írna elő a zárt terekben.

Kincses Gyula szerint az adatokból egyértelmű, hogy az oltottak is fertőznek, és akár meg is betegedhetnek (természetesen az esetek nagy többségében nem súlyosan). Viszont az általuk megfertőzött oltatlanok akár meg is halhatnak, így fontos az oltottak védekezése is.

(via 444)