DK: Szétesést látni a kormányzati és az ellenzéki oldalon is

DK: Szétesést látni a kormányzati és az ellenzéki oldalon is

Molnár Csaba (Fotó: Molnár Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szétesést látni a magyar politikában a kormányzati és az ellenzéki oldalon is, ezért döntött a DK amellett, hogy hosszú távú, a 2024-es választásokon túlmutató stratégiai együttműködést kötnek az MSZP-vel és a Párbeszéddel – többek közt ez derült ki Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, egyben EP-képviselője által tartott keddi háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. A megállapodás értelmében a három párt közösen indul az EP-választáson és együtt állítanak fővárosi listát, ugyanakkor a szövetség a megyei listákra nem fog vonatkozni. 

Molnár Csaba kifejtette, bár világos, hogy a kormányoldalt érzékenyen érintette a kegyelmi botrány, legalább háromszázezer szavazó csak emiatt hagyta el őket, az ellenzéki oldalon viszont még ennél is nagyobb a szétesettség. – Elképesztő mennyiségű új párt jelent meg, akik az 1 százalék világát sem érik el, de óriási méretű politikai zaj keltésére alkalmasak – mondta. Még az év elején egy új pólus megteremtése érdekében tárgyalássorozatba kezdett a DK, az MSZP és Párbeszéd hogy „ha a szétszórt ellenzéki világban a választók biztonságra, kiszámíthatóságára vágynak, ezt megtalálják”. Szerintük a pártok olyan közel állnak egymáshoz, hogy a szavazatok összeadódásának nincs akadálya, egymás másodlagos preferenciái ezek a pártok. Ráadásul méréseik szerint az összefogás ténye 3-5 százalék plusz új szavazó bevonzására is alkalmas, akik főként a bizonytalanok köréből jöhetnek. Így akár az is lehet, hogy együttesen 23-25 százalékot is elérhetnek a biztos pártválasztók körében. Arra is emlékeztetett, hogy a szövetség arcai a két legnépszerűbb ellenzéki politikus: Dobrev Klára és Karácsony Gergely, és az elmúlt fél évben nem volt olyan mérés, ahol nem ők szerepeltek volna az ilyen jellegű kutatások első két helyén. 

Molnár Csaba azt is leszögezte, hogy az együttműködés Magyar Pétertől teljesen független, ők már akkor ennek megalkotásán dolgoztak, mikor ő még nem jelent meg a nyilvánosságban. Ugyanakkor Magyar Péter felbukkanása is csak azt erősíti, hogy ha megint egy újabb párt jelentkezik, akkor politikai pólust érdemes képezni az ellenzéki oldalon.

Szerinte egyébként „a kiábrándult fideszes” a „jeti kategóriájába tartozik”, vagyis tömegesen nem léteznek ilyen szavazok. Így a Fidesz legyőzéséhez nem kiábrándult kormánypártiak megszólítása a szükséges, hanem az, hogy az ellenzéki pártok elvigyék szavazótáboruk nagy részét választani, és hogy a bizonytalanokból vonzzanak be új szavazókat.

A főpolgármester-választás kapcsán úgy fogalmazott: Karácsony Gergely újrázásának esélye „valahol a 100 százalék környékén van”, még olyan kutatást se láttak, hogy 15 százalékos sávon belül meg tudná őt valaki közelíteni. Arra is kitért, ahol a fővárosban a DK adja a polgármesterjelöltet, ott nyugvó pontra értek a tárgyalások, ám több más helyszínen még nyitott kérdések vannak. Ezek az alábbiak:
• V. kerület
• XII. kerület
• XIV. kerület
• XVI. kerület
• XVII. kerület
• XXIII. kerület.

Molnár szerint a DK azt szeretné, ha ezeken a helyeken előválasztással rendeznék a kérdést.

Hegyvidék kapcsán, ahol a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely is elindulna polgármesterjelöltként, ezért részt vesz az előválasztáson, elmondta, a DK Momentummal kötött megállapodása értelmében a Momentum polgármesterjelöltjét fogják támogatni. Ugyanakkor azt nem tartják elfogadhatónak, hogy az előválasztás győztese egymaga döntsön az egyéni választókerületi képviselők személyének többségéről, hiszen ha valaki ilyet, csinál, akkor úgy viselkedik, mint a Fidesz. A kétfarkúak ugyanis azt szeretnék, hogy az előválasztás győztese dönthessen nyolc egyéni választókerületben induló képviselő személyéről, míg a vesztes állapodjon meg a maradék négy helyről. Molnár Csaba szerint létezhet ilyen megállapodás a Momentum és a kétfarkúak között, de ezt az abból kihagyott további öt párt nem fogja a sajátjának érezni, és ha nem születik külön megállapodás velük, akkor el fognak indulni az egyéni választókerületekben. 

Országszerte még Egerben, Miskolcon, Győrben illetve Szigetszentmiklóson és Dunakeszin sem sikerült ellenzéki megállapodást kötni, a DK utóbbi három helyszínen is örömmel venné, ha lenne előválasztás. Győr kapcsán lapunk kérdésére Molnár Csaba elmondta: jelöltjük, Glázer Tímea alkalmas, és csak azért veszített 2019-ben, mert két jobbikos elárulta az ellenzéki együttműködést és kiszálltak onnan. Ha Győrben nem lesz előválasztás, akkor a DK mindenképpen elindítja Glázert a választáson.

 

Címkék: DK, Molnár Csaba