Momentum: a magyar kormány ma gyakorlatilag azt hallgat le legálisan, akit csak akar

Momentum: a magyar kormány ma gyakorlatilag azt hallgat le legálisan, akit csak akar

Fotó: Unsplash/Victoria Strukov

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum Mozgalom szigorítani fogja a lehallgatási szabályokat, hogy a magyar jogszabályok összhangba kerüljenek az Emberi Jogok Európai Egyezményével – közölte a Facebook-oldalán Szigeti Flóra, a párt politikusa a Pegasus-botránnyal kapcsolatban.

Mint emlékeztetett rá, a strasbourgi bíróság 2016-os ítéletében kimondta, hogy magyar titkos információszerzésre vonatkozó szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt személyiségi jogokat (magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és a hatékony jogorvoslathoz való jogot. Utóbbi probléma azért különösen súlyos, mert a jogaikban megsértett állampolgárok nem léphetnek fel a jogsértő állammal szemben.

Magyarországon kiemelkedően engedékenyek a lehallgatási szabályok; a magyar kormány ma gyakorlatilag azt hallgat le legálisan, akit csak akar. Mindezért elengedhetetlen, hogy jelentősen szigorítsunk a titkosszolgálati megfigyelések szabályozásán – tette hozzá.

Ezért aztán, azt ígérte, hogy elvennék a miniszterek jogát a lehallgatások jóváhagyására, hatékony jogorvoslatot biztosítanának, ha pedig valakit megfigyeltek, akkor utólag joga lenne tudni erről.

Szerintük az első és legfontosabb, hogy el kell venni az igazságügyi minisztertől az engedélyezés lehetőségét, és ezt bírói hatáskörbe kell utalni. Megengedhetetlen, hogy a fideszes miniszterek által felügyelt titkosszolgálatoknak egy másik fideszes miniszter adjon engedélyt a magyarok megfigyelésére. Ez a javaslatunk az Új Rendszerváltás tervben bemutatott garanciális szabályozások sorába illeszkedik, hiszen garantálja, hogy a mindenkori kormány ne élhessen vissza a jogköreivel a hatalom megtartása érdekében – írta.

Hozzátette: szintén meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a megfigyeltek csak abban az esetben értesüljenek a róluk szóló adatgyűjtésről, ha ezek alapján eljárás is indult ellenük. A titkosszolgálati adatgyűjtésről utólag – természetesen az eljárás veszélyeztetése nélkül – minden megfigyelt személyt értesíteni kell, hiszen csak így biztosítható számukra, hogy jogorvoslati lehetőséget keressenek az állammal szemben. Végezetül a jogorvoslati eljárást is jelentősen le kell rövidíteni, hogy hatékony jogorvoslattal élhessenek, akiknek a jogait figyelmen kívül hagyta az állam.

Amíg ezeket a lépéseket nem tesszük meg, addig jogosan tarthatunk attól, hogy a kormány továbbra is arcátlanul megfigyeli a magánéletünk minden intim pillanatát – tette hozzá.

A Momentum hétfőre tüntetést is szervezett a Terror Háza és a Fidesz-székház elé.