Volt kérés, hogy a belügyhöz kivonuló tűzoltók Pintér nyugalma érdekében ne szirénázzanak, de ezt nem teljesítették

Volt kérés, hogy a belügyhöz kivonuló tűzoltók Pintér nyugalma érdekében ne szirénázzanak, de ezt nem teljesítették

Képünk csak illusztráció! Mercedes 1124 Rosenbauer TLF tűzoltóautó (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz  pénteken 9 óra 58 perckor érkezett a bejelentést rögzítő adatlap a 112-es Hivásfogadó Központból, amelynek tartalma szerint a bejelentő jelezte, hogy a Belügyminisztérium homlokzatán, nyolc méter magasan egy homlokzati elem kimozdult, és kérte, hogy a helyszínre 13 óra körül a Belügyminiszter Úr zavarása nélkül vonuljanak ki – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága az MTI-vel.

A közlemény egy korábbi hírre utal, amelyben a momentumos Szemző Áron azt állította, a tűzoltóknak sziréna nélkül kellett vonulniuk, hogy ne zavarják meg Pintér Sándor nyugalmát. A politikus a közösségi oldalán egy fotót is megosztott egy hivatalosnak tűnő dokumentumról, amelyben az állt: „13 óra körül vonuljanak ki a tűzoltók sziréna nélkül, hogy a Belügyminisztert ne zavarja meg”. 

A katasztrófavédelem most azt közölte, hogy valóban volt ilyen kérés, de nem teljesítették: az adatlapon szereplő bejelentőt a fővárosi ügyeletes visszahívta és tájékoztatta, hogy a riasztást a műszaki mentések végrehajtására vonatkozó eljárásrendnek megfelelően hajtják végre. Ezek után 10 óra 3 perckor riasztotta az V. kerületi tűzoltókat, akik megkülönböztető fény- és hangjelzéssel 10 óra 10 perckor érkeztek ki a helyszínre. A felderítés után magasból mentő tűzoltójárművet kértek a helyszínre, amely 10 óra 25 perckor érkezett meg. Megállapították, hogy az egyik első emeleti ablak tokozása lazult meg és fakerete lógott.

A közlemény szerint a káreseményt 11 óra 6 percre felszámolták, majd bevonultak a helyszínről. A rendőrség a József Attila utca forgalmát a beavatkozás idejére korlátozta. A BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság a hivatásos katasztrófavédelmi szerv jó hírnevének megsértése miatt a szükséges jogi lépéseket megteszi, tették hozzá.

Frissítés:

Időközben a Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt az MTI-nek „Valótlanságot állít a Momentum” címmel: „a fővárosi műveletirányításra tíz óra előtt két perccel érkezett a bejelentés, amely szerint a belügyminisztérium épületének egyik homlokzati eleme elmozdult. A Katasztrófavédelem belvárosi egysége az ilyen esetekben szokásos protokoll szerint fény-és hangjelzéssel vonult a helyszínre, 10 óra tíz perckor ért oda, majd nem sokkal később a magasból mentő szer is megérkezett. A nyolc méter magasságban levő elemet eltávolították, és nem sokkal 11 óra után visszatértek állomáshelyükre. A mentés és katasztrófaelhárítás protokollja mindig szigorú szabályok szerint történik.” Ugyanakkor a katasztrófavédelem által is megerősített részletre nem tértek ki, miszerint az eredeti hívásban valóban ott volt a kérés, hogy a belügyminiszter zavarása nélkül, szirénamentesen vonuljanak ki a tűzoltók.