Mégis alacsonyak a bérek a kormányhivatalokban

Mégis alacsonyak a bérek a kormányhivatalokban

Nem tolonganak állásért. (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) szerint a kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben, amivel 2020 óta összesen átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelés valósult meg a kormányhivataloknál, Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondja: nem általános bérfejlesztésről, hanem bértömegemelésről van szó. 

Boros Péterné a 24.hu-nak úgy nyilatkozott, az ötvenszázalékos érték úgy alakulhatott ki, hogy míg az alacsonyabb beosztású dolgozók bére jellemzően nem vagy keveset változhatott, addig a magasabb beosztásúaké jelentősebben emelkedhetett.

A 24.hu augusztus elején írt arról, hogy az alsó szinten lévő kormány- és köztisztviselők bére továbbra is a garantált bérminimum szintjén (jelenleg bruttó 326 ezer forint) mozog, és Boros Péterné szerint a munkatársak többsége nettó 210–220 ezer forint körüli fizetésen tengődik.

Erre válaszolta a KTM, hogy szerintük ez nem így van, a kormányhivatalokban bruttó átlagbére jelenleg 510 585 forint, amire a lap számos olvasói megkeresést is kapott arról. Ebben arról írtak, hogy a dolgozók fizetése inkább a legkisebb fizetéshez, nem a minisztérium által jelzetthez közelít. Arról is sokan írtak nekik, hogy a fizetések évek óta stagnálnak. Boros Péterné szerint a helyzet úgy áll, hogy míg a vezető beosztású dolgozók fizetése bruttó 1 millió forint körül vagy afölött mozog, addig a beosztottak többségének bére alig haladja meg a garantált bérminimumot.