Most az A38 mondott le egy rendezvényt, ami valószínűleg nem tetszett volna a kormánynak

Most az A38 mondott le egy rendezvényt, ami valószínűleg nem tetszett volna a kormánynak

Az A38 (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, a fővárosban senki nem akarja magára haragítani a kormányt. Ezúttal az A38 döntött úgy, hogy inkább törli azt a beszélgetést, amit a szabadkőművesség történetéről és jelenéről tartottak volna. Az október 24-ére tervezett esemény azt is vizsgálta volna, miért kötődik annyi összeesküvés-elmélet a rendhez, és mik voltak valójában a céljaik az itt szerepet vállaló olyan történelmi alakoknak, mint például Ady Endre, Henry Ford vagy Róth Miksa. A meghívott vendégek között szerepelt az MTA Történettudományi Intézet igazgatói megbízottja, Pók Attila, valamint az ELTE BTK oktatója és a Politikatörténeti Intézet kutatója, Csunderlik Péter.

Az Ökofilmklub szerda délutáni posztjában azt sejtette, hogy a lemondásnak politikai okai lehettek. „Az eseményt az A38 adminisztrátora törölte, miután a hajót vezető Bognár Attila így döntött a téma miatt. Egyelőre nem kívánjuk kommentálni a történteket és azon dolgozunk, hogy az eredeti időpontban megvalósulhasson az esemény egy kevésbé NER-függő helyszínen. Hasonló okból a »Mi fán terem a genderológia?« vetítést sem a hajón fogjuk megtartani” – közölte a szervező, aki most új helyszínre vinné a rendezvényeit.

A beszélgetés résztvevője, Csunderlik Péter lapunktól tudta meg, hogy lemondták az eseményt, őt eddig nem értesítették erről. Kérdésünkre, mit gondol a történtekről, elmondta: „A félelem miatti rendezvény-visszamondások újabb bizonyítékát szolgáltatják annak, hogy az emberek legnagyobb elnyomói igazából saját maguk. Aki azt hiszi, hogy az ilyen önkéntes és legtöbbször nem is szükséges visszavonulások bárhova is vezetnek, annak Bibó István gondolatait ajánlom a »hamis realizmusról«.”

Újabb rendezvény esett kútba az MTA-n politikai okokból - Magyar Hang

Ezúttal egy Marx-emlékülést halasztanak el. Ez már nem az első eset, néhány hete a politikai áthallások miatt már két előadást letiltottak.

Kerestük az A38 hajót is. Arra voltunk kíváncsiak, valóban politikai okok állnak-e a lemondás hátterében. Megkérdeztük továbbá, nem tartják-e problémásnak, hogy a fővárosi intézmények és klubok a kormányzatnak igyekeznek megfelelni a hasonló lépésekkel. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Nem ez az első hasonló eset. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia székházában tiltottak le két, a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett rendezvényt. Vedres Balázs és Vásárhelyi Orsolya A nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában című előadását „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt” nem látták kívánatosnak. Szintén nem engedélyezték A közösségi média jogi oldala című rendezvényt politikai vonatkozásai okán. Ezek hatására az MTA rendes tagja, a Széchenyi-díjas Kertész János úgy döntött, ő sem tartja meg előadását a hálózatelméletről. Mint Facebook-oldalán írta, nem szeretne egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.

Az MTA elnöke, Lovász László az mta.hu-nak adott interjújában el is ismerte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való tárgyalás miatt történhetett a lemondás. „Ennek kapcsán megalapozatlan vádak is elhangzottak a sajtóban, többek között az, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál. Ebben a helyzetben fokozottan figyelünk arra, hogy ne adjunk alapot ehhez a vádhoz, ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt. De az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, az MTÜ részeként” – mondta Lovász.

Építőmesterek és hívő kubikosok - Száz éve hunyt el Szabó Ervin - Magyar Hang

Egyszerre volt a modern magyar könyvtárügy atyja és a korai magyar munkásmozgalom agya. Az egyiket nem lehet elválasztani a másiktól – véli Csunderlik Péter.

Lemondta a Szabó Ervin halálának századik évfordulójára szervezett beszélgetést a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) is. Korábban megírtuk: a telefonos egyeztetés során még beleegyezhetett az intézmény vezetése, hogy otthont ad az eseménynek. Amikor viszont megtudták, hogy a beszélgetés Csunderlik Péter, Konok Péter és K. Horváth Zsolt részvételével zajlik majd, és szükségszerűen szóba kerül a 2010-es átnevezési ügy, így Szakács Árpád személye is, inkább elálltak a beszélgetéstől. A könyvtár lapunkkal akkor azt közölte, az esemény azért marad el, mert saját megemlékezéssel készülnek Szabó Ervin tiszteletére.