Most tárgyalnak a felmondásukról a távozó indexesek

Most tárgyalnak a felmondásukról a távozó indexesek

Az Index felmondásukat benyújtó munkatársai 2020. július 24-én (Fotó: Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Hétfőn délelőtt szinte mindenki, a pénteken felmondott dolgozók is bent vannak az Indexben, ma derül ki, meddig kell dolgozniuk felmondási idő alatt – tudta meg a Hvg.hu.

A lap információi szerint Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke a felmondás levezénylésére felkért egy munkajogi ügyvédet, ugyanazt, aki annak idején a szerződéseket is megírta.

A távozók közül többen keménykedéstől tartanak, de Bodolai László azt üzente, nem lesz tárgyalás, csak lepapírozás, és az egyértelműségi kérdéseket tisztázzák.

A Hvg úgy tudja, az Index újságíróinak többsége augusztus 1-el szüntetné meg munkaviszonyát (bár volt, aki azonnali hatállyal adta azt be), és kérték a munkavégzés alóli felmentésüket is.

Délelőtt 11-kor kezdődtek a tárgyalások, Bodolai biztosított mindenkit, hogy telefonon is kérhetnek ügyvédi segítséget. Először a rendes munkavállalókkal tárgyalnak, utána jönnek a szerződéses kollégák – írja a lap. Bodolai László a szerkesztőség épületében van, a Hvg úgy tudja, tárgyal a lap eddigi vezetőivel is.

Ugyanakkor az újságírók a felmondásról csak ügyvédekkel egyeztetnek, többek elmondása szerint Bodolai nem vesz részt ezeken. Úgy tudja a lap, hogy első körben 20-22 munkatársat mentenek fel azonnal a munkavégzés alól, de bent sem egyértelmű, mi alapján választották ki őket. Van, aki úgy értelmezi, a „leghangosabbakkal” kezdtek, más viszont azt mondta, nem csak hangadók vannak köztük. A jogászok ezzel a 20-22 emberrel kezdték a tárgyalásokat hétfőn. Többektől úgy tudni, szigorú titoktartási szerződést is aláíratnak a munkatársakkal.

Az Index csaknem teljes szerkesztősége pénteken mondott fel, a távozók listája folyamatosan bővült, péntek estére 87-en jelezték távozásukat, hétfőre viszont egy név eltűnt a listáról – vette észre a Hvg.