MSZP: Ingyenesen járjon a második oltás után angol nyelvű igazolás a védettségről

MSZP: Ingyenesen járjon a második oltás után angol nyelvű igazolás a védettségről

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP az javasolja, hogy ingyenesen és automatikusan járjon a második oltás után a védettségről szóló angol nyelvű igazolás – jelentette a párt pénteki, a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében.

Mint írták, nehezen képzelhető el, hogy a kormány nem számított arra, hogy a külföldi utazások alkalmával az egyes országok a védettség igazolásához fogják kötni a különböző korlátozások nélküli beutazást, illetve a helyi szolgáltatások igénybevételét. – Ehhez képest a Fidesznek sikerült a védettségi igazolványt erre a célra használhatatlan formában megalkotnia, ugyanis azon nem szerepel sem az oltás típusa, sem a második oltás időpontja – közölték.

Arra is kitértek, több országban is éppen ezért olyan angol nyelvű igazolást kérnek az utazóktól, amely már tartalmazza ezeket az adatokat is. „Azonban a sajtóban megjelent beszámolók alapján senki sem tudja, hogyan és kitől juthat ilyen igazoláshoz. Az orvosok nem kaptak utasítást, többféle nyomtatvány is kering a rendszerben, van, ahol azt mondják, hogy csak pénzért állíthatják ki, van, akiket pedig fordítóirodába küldenek problémájukkal.”

A párt szerint „a Fidesz ismét a szakmai szempontokat nélkülözve, átgondolatlanul talált ki valamit, ami csak újabb nehézségeket okoz mind az orvosoknak, mind az utazni vágyóknak”.

– A kormány által okozott káoszt rendbe kell hozni, ezért az MSZP azt javasolja, hogy a kormányhivatalok mindenkinek, aki már megkapta a második oltását, ingyenesen küldjék meg az erről szóló angol nyelvű igazolást. Mivel eleve a kormányhivatalok intézik a védettségi igazolványokkal kapcsolatos ügyeket, ezért ne az orvosokat terheljék ezzel az újabb adminisztratív feladattal és ne futtassanak az emberekkel felesleges, idegőrlő, bürokratikus köröket – javasolták.