MTVA-vezérigazgató: A közmédia objektív

MTVA-vezérigazgató: A közmédia objektív

Az MTI (Magyar Távirati Iroda) logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt szeretné az MTVA vezérigazgatója, hogy egyfajta státusszimbólum legyen az MTVA-nál dolgozni. Papp Dániel erről a Figyelőnek adott interjúban beszélt, amit a hvg.hu vett észre. Kijelentette, a közmédiát egyenesen pártoktól függetlennek és objektívnek tartja.

Papp kifejtette, amikor külföldről érkezik hozzájuk szakmai vendég, akkor általában azt mondják: „Ez igen!” Állítólag ez az a színvonal, amihez hozzászoktak. Ráadásul a közmédia gazdálkodását is teljesen átláthatónak tartja a vezérigazgató, elmondása szerint beszámolóik nyilvánosak, a költségvetésük pedig nem eltúlzott. Épp jövőre növekszik egyébként 130 milliárdra a közmédia költségvetése. Papp ideálisnak tartaná, ha a büdzsé több mint fele műsorkészítésre mehetne el.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy az M1 a váltás után „népszerű, nézett, trendteremtő” hírcsatorna lett, ezért szerinte természetes, hogy támadások kereszttüzében áll. A hírműfajt szerinte sokféle módon lehet értelmezni, nekik viszont az a céljuk, egyben jogszabályi feladatuk, hogy mindent tényszerűen közöljenek. Papp szerint állandóan próbálják őket a politika színterére rángatni, de nekik nem az a feladatuk, hogy ott szerepeljenek. – Mégiscsak a közmédiáról van szó, amely pártoktól független, objektív – jegyezte meg.

Az MTVA fejlettségben szerinte most érte el a felnőttkort, ma pedig már egy XXI. századi vállalat képét mutatja. Mindeközben Papp úgy látja, a magyar médiapiac kissé túlméretezett, szerinte ennek tudható be, hogy az MTVA minden platformjánál állandó a fluktuáció.

Papp volt az, aki a Hírcentrum számára arról készített tudósítást még 2011-ben, hogy Daniel Cohn-Bendit magyarországi látogatásakor nem válaszolt arra: demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális célú megközelítését. A riport azt is sugallta, mintha az EP-képviselő a kérdés feltevése után távozott volna a sajtótájékoztatóról. Ezek viszont nem voltak igazak. Az akkori Index ezért hírhamisítónak nevezte őt, amit Papp bíróságon támadott meg, de ezt a Fővárosi Bíróság, majd végül a Kúria is elutasította.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.