Müller Cecília a „migránsfronton” harcol tovább a járvány ellen

Müller Cecília a „migránsfronton” harcol tovább a járvány ellen

Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (k) Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án. MTI/Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Röszkénél szerdára virradóra száz „agresszív migráns” próbált meg átjutni a határon – jelentette korábban a rendőrség. A határ több pontján egyszerre próbálták meg áttörni a kerítést, erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, kövekkel dobálták meg őket, néhányan szeméremsértő módon viselkedtek, mintegy harmincan pedig felmásztak a határkerítésre, a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák azonban „minden jogellenes határátlépési kísérletet megakadályoztak”. Az esetre reagálva Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön a határhoz érkezett, hogy az ország nyilvánossága elé tárja: bár az ország járványhelyzete kiváló, az ellenőrizetlen migráció veszélyezteti a magyarok egészségét.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Müller Cecília mellett Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány-helyettes is részt vett, aki hangsúlyozta: az Európai Unió (EU) egyetlen, jelentős migrációs nyomással érintett külső határa a magyar-szerb határszakasz. Az elmúlt hónapokban az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozott.

A Délmagyar tájékoztatása szerint Halmosi elmondta, hogy idén már 16 alagutat találtak a déli határon, ezért térhálóval erősítik meg az ideiglenes biztonsági határzárat. Ezzel akadályozzák meg, hogy egyszerűbb eszközökkel alagutat ássanak maguknak a bevándorlók. Kiderült, ebben az évben már 18 ezer ember kísérelt meg illegálisan bejutni az országba, ez naponta átlagosan 82 személyt jelent.

Müller Cecília arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók a jelenleg vörös besorolású országokból érkeznek, és a kötelező szűrővizsgálatok kikerülésével akarnak bejutni az országba. Hozzátette, a „migránsok” számos olyan betegséget is hordozhatnak szervezetükben, amelyek hazánkban már nem fordulnak elő, a védőoltásokkal ugyanis sikerült terjedésüket megakadályozni, újbóli behurcolásuk azonban rendkívüli veszélyeket rejt magában. Példaként említette a tífuszt, a fertőző májgyulladás bizonyos formáit vagy a trópusi betegségeket.

A tiszti főorvos kiemelte, „az illegális migránsok” megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, így az egészségügyi szervekkel is, egészségi állapotuk ismeretlen, nem tudható, hordozzák-e a koronavírust vagy akár mutatnak-e tüneteket. Belépésük Magyarországra járványgócok kialakulásához vezethetne.

Mindezek után Müller Cecília kitért a legutolsó járványgóc kialakulására: Pápán szerda éjfélig 22 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak. A góc kialakulását az okozta, hogy egy tüneteket mutató ember ment közösségbe, ahogy az korábban Mezőkövesden vagy Sopronkövesden is történt. Jelenleg is tart a kontaktuskutatás, a karanténban lévők szűrése. Arról nem ejtett szót, hogy ez a járványgóc vajon az országba betörő „migránsokhoz” köthető-e.