Müller Cecília: Engedjék oda a rokonokat

Müller Cecília: Engedjék oda a rokonokat

Egy magyar ápolónő védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A kórházi látogatási tilalmat is felül kell írja, hogy a családtagok a haldokló koronavírusos beteg mellett lehessenek – erre hívta fel egy körlevélben a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília.

A Telex számolt be a figyelmeztetésről, ami szerint az országos tiszti főorvos kijelentette: megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról, és lehetővé kell tenni, hogy a közvetlen hozzátartozó ott legyen a beteg mellett. A kapcsolattartási jog korlátozása ugyanis számtalan panaszt okozott, miközben hiába az egészségügyi válsághelyzet, az alkotmány is kimondja családdal való kapcsolattartás jogát. Ezenfelül a beteg emberi méltósághoz való joga még egészségügyi válság idején sem korlátozható.

Alapesetben továbbra is a látogatási tilalom érvényes, Müller Cecília viszont felsorolt több kivételt, amik koronavírusos és nem koronavírusos osztályokra is vonatkoznak. A súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember, míg kiskorú mellett a szülő vagy törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy. A szülő nő mellett szintén ott lehet az általa megjelölt nagykorú személy a gyermek világra hozatalakor, illetve az azt megelőző időszakban.

A kórházaknak lehetővé kell tenniük, hogy a rokon ott legyen a haldokló beteg mellett folyamatosan, ehhez védőfelszereléssel is segíteni kell a családtagokat. Az országos tiszti főorvos szerint „a haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani.” Egyéb esetekben kockázatbecslés alapján, egyedi méltányosság alapján pedig szintén engedélyezhető a látogatás.