Müller Cecília: Senki ne ijedjen meg, ha kórházba kell mennie

Müller Cecília: Senki ne ijedjen meg, ha kórházba kell mennie

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tiszti főorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt. Müller Cecília a közmédiának beszélt arról, hogy a plázákban céltalanul fel-alá járkálni veszélyes, ezért aki teheti, vásároljon az interneten. Aki pedig mégis személyesen veszi meg az ajándékokat, otthon találja ki, mit szeretne, hogy tudatosan, a lehető legrövidebb idő alatt el tudja intézni a vásárlást. Fontosnak nevezte azt is, hogy az emberek időben kezdjék el a bevásárlást, amíg még nincs tömeg.

Müller Cecília felidézte, hogy szombaton minden eddiginél több új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma pedig 156 volt. Emiatt rendkívül fontos, hogy például a higiénés szabályok betartásával vigyázzunk azokra a családtagokra, akik a veszélyeztettek közé tartoznak – hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy ez alól a fiatalok sem kivételek, mivel a napokban közülük is haltak meg a koronavírus miatt. A járvány dinamikája azt mutatja, hogy a következő hetekben még hasonló fertőzöttségi adatokra kell számítani. Az pedig, hogy milyen lesz az idei a karácsony, az emberek fegyelmezettségén múlik.

A tiszti főorvos arra kért mindenkit, hogy kerülje a csoportosulásokat, és a szabályok fegyelmezett betartásával segítse az egészségügyi ellátórendszert, hogy bírja a „jelenlegi extrém terhelést”.

Müller Cecília felidézte, hogy a kormány tavasszal lélegeztetőgépeket szerzett be, jelenleg folyamatosan érkeznek az országba gyógyszerek, az egészségügyi személyzet pedig kiváló. Ezért – mint mondta – senki ne ijedjen meg, ha kórházba kell mennie, a kórházban a legmagasabb szintű ellátást biztosítják mindenkinek, rendelkezésre állnak a szakemberek, gyógyszerek, lélegeztetőgépek, beavatkozási lehetőségek, amelyeket szükség esetén gyorsan igénybe lehet venni.

Szóba került a vakcina kérdéses is, illetve az, hogy jövő héten regisztráció indul, a lakosok jelezhetik igényüket az oltás iránt. Erre Müller Cecília elmondása szerint azért van szükség, hogy jobban meghatározhassák az oltópontokat, és kiszámíthassák azok várható terheltségét. – Magyarországon a lakosság széles körében bizalom övezi az oltásokat, ezt a bizalmat pedig semmiképp sem szabad felborítani, ezért garantálni kell a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát és biztonságosságát – emelte ki. Beszámolt arról is, hogy várhatóan kedden indul egy többi között virológusokból, kutatókból, oltóanyaggyártókból, klinikai szakemberekből álló magyar delegáció Oroszországba, hogy az orosz oltóanyagról tájékozódjon. A delegáció tagjai minden kérdésre választ kapnak majd, ha pedig a vakcina valóban hatásos és biztonságos, a magyarok rendelkezésére bocsájtják – mondta.

(MTI)