MVM Next: aki több rezsiszámlát kap egyszerre, halasztást és részletfizetést kérhet

MVM Next: aki több rezsiszámlát kap egyszerre, halasztást és részletfizetést kérhet

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akik egyszerre több számlát kapnak az MVM-től, a feltüntetett határidőn túl december 15-ig kamatmentesen halasztva is fizethetnek és részletfizetést is igényelhetnek – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kedden az MTI-vel.

A közleményből kiderül, hogy az új szabályok szerint készült első számlák kiállítása augusztusban kezdődött meg, azóta csaknem 11 millió számlát küldött ki az MVM.

Azok a lakossági ügyfelek, akiknek az elmúlt időszakban a cég még nem állított ki számlát, egyszerre több számlát fognak kapni, amelyek fizetési határideje meg fog egyezni. Figyelembe véve, hogy ezek egyidejű befizetése jelentős anyagi teherrel járhat, az ügyfeleknek a számlákon feltüntetett fizetési határidőn túl lehetőségük lesz halasztott módon, december 15-ig rendezni ezeket – fejtették ki.

A kamatmentes halasztott fizetés minden érintett ügyfélnek automatikus lesz, nem kell külön igényelni. Ezen felül igényelhető a szolgáltatónál kamatmentes részletfizetés is, amit abban az esetben célszerű kérelmezni, ha valaki december 15-ig nem tudja rendezni a számláit. 

Jelezték, hogy októberben megkezdődik a számlák kiküldése a társasházaknak, valamint a nagycsaládos ügyfeleknek és a többletkedvezmény érvényesítése a többgenerációs családi házban élő fogyasztói közösségek számláiban.

Augusztustól a társasházak földgáz esetében kedvezményes többletmennyiségre jogosultak, erről eddig már több tízezer társasház tett nyilatkozatot, a többletmennyiségek beállítása társasházanként történik. Többletkedvezményre jogosultak továbbá a nagycsaládos fogyasztók is, az ezzel kapcsolatos igényeket a kormányablakokban nyújthatják be.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentett árat azoknak a családi fogyasztói közösségeknek is biztosítják, akik olyan családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik. Az ehhez szükséges hatósági bizonyítványt a település jegyzőjénél kell igényelni; a kedvezmény érvényesítése legkorábban októbertől lehetséges.

A számlázási rendszer a gyógyászati segédeszközt igénybe vevők részére a rezsicsökkentett árat jelenleg még a 2523 kilowattóra kedvezményes mennyiségig veszi figyelembe, abban a többletkedvezmény még nem jelenik meg. A többletkedvezmény azonban nem veszik el, legkésőbb az elszámolási időszak végén érvényesítik. 

A nem lakossági egyetemes szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetében szeptember végéig állították ki a számlákat, az október 1-je utáni szabályok szerinti számlákat az informatikai fejlesztés elvégzését követően fogja az MVM Next kiküldeni – tájékoztattak a közleményben.