Nagyon kevesen jelentkeztek rendőrnek

Nagyon kevesen jelentkeztek rendőrnek

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket, idén például már csak 460-an jelentkeztek a két évig tartó tiszthelyettesi technikumi képzésre – értesült az rtl.hu.

Legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon – derült ki azokból az adatokból, amelyeket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) küldött az rtl.hu megkeresésére. A tájékoztatás szerint ugyanis a rendőrség hivatásos állományának telítettsége 90,3 százalékos, azaz a 36-37 ezer fős létszám ideális esetben akár 40-41 ezerre is duzzadhatna.  

Tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an. Emellett újabban lehet jelentkezni 10 hónapig tartó járőrképzésre is. Erre 2021-ben 1282-en jelentkeztek összesen (áprilisban, szeptemberben és novemberben indultak a tanfolyamok), idén áprilisban 198 diák kezdte el a képzést. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy ezek az adatok csak a jelentkezők számát mutatják, minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán – írta a portál.

A rendőrség tájékoztatása szerint ezzel a létszámmal is „maradéktalanul el tudják látni” a feladataikat, szakszervezeti vezetők szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is. Budapesten például a szolgálatban lévők jelentős része vidéki – mondta az rtl.hu-nak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. 

Az FRSZ vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le. „A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat” – tette hozzá Pongó Géza.

Szerinte a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés. Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek. Éppen ezért szerinte az sem lenne túlzó, ha 50-100 százalékos béremelést kapnának a rendőrök, más ágazatokban ugyanis nagyságrendekkel magasabbak a bérek.  

Az rtl.hu-nak nyilatkozó rendőrök leginkább a körülményekkel elégedetlenek. Sokan emiatt azt fontolgatják, hogy amint lehet, leszerelnek. A legtöbben két feltétellel maradnának: ha megemelnék a fizetést és ha ismét lenne valamilyen rendvédelmisekre vonatkozó nyugdíjkedvezmény.