Nagyot bukott a széthúzó Fidesz Püspökladányban

Nagyot bukott a széthúzó Fidesz Püspökladányban

A püspökladányi városháza (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elveszítette többségét a Fidesz-frakció a Hajdú-Bihar megyei Püspökladány önkormányzatában, ahol vasárnap két körzetben tartottak időközi képviselő-választást. Bár egyik jelölt sem vállalta fel a szavazólapon a pártok és egyesületek támogatását, az ellenzékben lévő szervezetek jelöltjei vitték el a mandátumot mindkét körzetben. Az 5-ös választókerületben Borsos László (a szavazatok 40,9 százalékát megszerezve), míg a 7-esben Varga Zoltán (a szavazatok 73,28 százalékát begyűjtve) kapta a legtöbb szavazatot. A két jelöltet egyébként a testületben három képviselővel bíró Jobbik és az egy képviselővel rendelkező Püspökladány Jövőjéért Egyesület mellett a Számadó Egyesület támogatta. Különben Borsos László korábban a Jobbik színeiben már volt képviselő.

Ugyan egyik körzetben sem érte el a résztvevők aránya a 30 százalékot, de tény: a Fidesz által támogatott jelöltek nem tudták megszorongatni a győzteseket. Az 5-ösben induló Dienes Zoltán a szavazatok 24,19 százalékát gyűjtötte be – ezzel a második helyen végzett. A 7-esben Szabó Jánosnak még ez sem jött össze: a szavazatok 13,22 százalékával csak a harmadik helyre futott be.

„Munkanélkülire" küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban | Magyar Hang

Dombi Imréné polgármestert az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktatták meg.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a két választást azért írták ki, mert a Fideszben kialakult válság következményeként két képviselő lemondott mandátumáról. Az egyikük tanácsnok, másikuk alpolgármester volt. Később egy másik fideszes alpolgármester is távozott, de abban a körzetben már nem tudtak választást kiírni. Így eggyel kevesebb képviselővel működik majd az őszi választásig a püspökladányi önkormányzat. Egyébként a városnak tavaly szeptember óta lényegében polgármestere sincs, miután Dombi Imréné (Fidesz) táppénzre vonult. A polgármesterrel 12 tagú önkormányzatban tehát jelenleg 10 képviselővel működik, amelyben a Fidesz-frakciónak négy tagja maradt. Az ellenzék képviselőinek száma pedig hatra duzzadt.

A püspökladányiakat egyébként nem csak újrarajzolt erőviszonyok, hanem a városban nagy felháborodást kiváltó szociális otthonok építése is foglalkoztatja, ami ellen minden eszközzel tiltakoznak. Mint megírtuk, a 2,2 milliárd forintos beruházás szakmai alapját egy különböző internetes oldalakról és más programokból összeollózott szakmai terv jelenti. Erre 21,2 millió forintot fizettek ki.

Hiába menesztették, maradhat a fideszes polgármester Püspökladányban | Magyar Hang

Dombi Imrénét júniusban párttársai az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktatták volna meg, de eljárási hibát vétettek.

Németh Norbertet, a Fidesz–KDNP jelöltjét választották meg polgármesternek a Fejér megyei Száron a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. Riegelman Henrik jegyző az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Németh Norbert 454, a másik jelölt, a független Mecséri Mónika 352 szavazatot kapott. A választói névjegyzékben 1335-en szerepeltek, közülük 810-en jelentek meg, ami 60,7 százalékos részvételt jelent. Az érvényes szavazatok száma 806 volt. (MTI)