Napi: Brutális áremelés jöhet a heparintartalmú gyógyszereknél októbertől

Napi: Brutális áremelés jöhet a heparintartalmú gyógyszereknél októbertől

Gyógyszertár. Képünk csak illusztráció (Fotó: Nathaniel Yeo / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények –  tudta meg a Napi.hu.

Mint írták, a vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban. Az október 1-től életbe lépő árváltozás után viszont a leggyakrabban használt termékek után a betegek terhei drasztikusan, 200-450 százalékkal nőhetnek.

Információik szerint a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

Arra is kitértek, hogy az augusztus 1-jén elindított hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként, ami azt jelenti, hogy a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A lap egy piaci forrása szerint ez bár látszólag igazságosnak tűnik, de a valóságban nem az, mivel arról, hogy ki milyen heparintartalmú készítményt használ, nem a beteg dönt, hanem az orvosa, aki az olyan testi adottságokat veszi figyelembe, mint a testsúlyt és a terápiás szükséglet.