Négymillió eurós EU-támogatáshoz jutott partnereivel az Ökotárs Alapítvány

Négymillió eurós EU-támogatáshoz jutott partnereivel az Ökotárs Alapítvány

Ökotárs Alapítvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ökotárs Alapítvány sajtóközleménye szerint az Európai Unió „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” programjának köszönhetően 2023-ban jelentős új pályázati forrás nyílik a helyben, illetve térségi és országos szinten tevékenykedő magyarországi civil szervezeteknek.

Az alapítvány vezette négytagú konzorcium sikeresen pályázott a program magyarországi megvalósítására. A konzorcium további tagjai az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete. Közösen összesen négymillió eurós forráshoz jutottak, amelyből a következő három évben nyílt pályázatok útján fog támogatást adni a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelme és népszerűsítése érdekében dolgozó hazai civileknek.  

A program célja az alapítvány szerint az, hogy erős, összetartó és aktív civil közösségek működjenek országszerte. A leendő támogatottaknak munkájuk során lehetőségük lesz új partnerségek kialakítására, saját szervezetük fejlesztésére és módszertani tudásuk elmélyítésére, illetve konkrét kampányok megvalósítására is, hogy segítségükkel Magyarországon is minél többen kiálljanak magukért és másokért, és részt vegyenek a valamennyiünket érintő közügyek alakításában. 

„Az Ökotárs Alapítvány és partnerei évtizedek óta támogatnak civil kezdeményezéseket pályázatokkal, képzésekkel, mentorálással és tanácsadással. Hiszünk a demokráciában, a szolidaritásban és a mindenkit megillető emberi jogokban – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. –Meggyőződésünk, hogy egy jól működő társadalomnak ezekre kell épülnie. Bízunk az aktív és cselekvő emberek munkájában, akik egymással összefogva fontos változások motorjaivá válhatnak, legyen szó helyi ifjúsági klubról, egy város környezetkárosító beruházásának megakadályozásáról vagy egy országos kampányról. Támogatásaink célja, hogy az emberek saját életük és közösségük irányítóivá váljanak.”

A program indulása 2023 elejére várható, a lebonyolítók decemberben további információkkal jelentkeznek a civil szervezetek és kezdeményezések számára.

Az Ökotárs Alapítvány már régóta szálka a kormány szemében, és részben az alapítvánnyal szembeni kormányzati bosszúhadjárat okolható azért, hogy Magyarország lemondhatott a Norvég Alap milliárdjairól is. Emlékezetes: 2014-ben a kormány több állami szervet is mozgósított a Norvég Alap által nyújtott magyarországi támogatóprogram akkori lebonyolítója, az Ökotárs ellen, ám egyetlen gyanújuk sem igazolódott. Így ki kellett mondani, hogy a civil szervezet törvényesen végezte a munkát.

Címkék: Ökotárs