Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

Fotó: a Libri Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt hónapos tesztidőszakkal áll át rövidített munkahétre a legnagyobb magyar könyvpiaci vállalat. Október 1-től vezetik be a 34 órás munkahetet, a felszabadult egy napban a munka és magánélet kiegyensúlyozására és a szellemi feltöltődésre adnak lehetőséget irodai munkavállalóiknak. A többi napon a munkaidőt nyolc és fél órára emelték.

A Libri-Bookline október 1-től lehetővé teszi irodai dolgozói számára, hogy heti négy napban végezzék munkájukat. Az elmúlt években már nem egy ország kísérletezett a négynapos munkahéttel, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is. A csökkentés nemcsak a munkavállalók, de a munkaadó számára is járhat előnyökkel, erről tanúskodnak a visszajelzések – írta a sajtóhoz eljuttatott közleményben a vállalat.

A munkavállalóik fizetését nem csökkentik, és az eddig 8 órásról nyolc és félórásra emelt napi munkaidőről is úgy vélekednek, hogy az még alkalmazkodik a családi igényekhez. Az október elsejétől bevezetett munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, és nem kötelező a dolgozók számára.

A vállalatok többsége a legújabb trendeket követő négynapos munkahét bevezetésétől növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és életminőségük javulását várja. A Libri a közlemény szerint kollégái pihenését és a szellemi feltöltődését szem előtt tartva döntött a rövidített munkavégzés mellett.

– Az elmúlt két év bebizonyította, hogy a Libri-Bookline munkatársai minden körülmények között teljesítik a feladataikat és a vállalat képes hatékonyan működni, sőt eredményes lenni. A világjárvány okozta kényszerhelyzet miatt leegyszerűsítettünk számos belső folyamatot, átgondoltunk különböző működési mechanizmusokat, és úgy gondoltuk, eljött az ideje annak, hogy a munkatársainknak több időt biztosítsunk a pihenésre és a feltöltődésre úgy, hogy az ne menjen az eredményesség rovására – mondta el Kovács Péter, a cég vezérigazgatója.

– A kutatások és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy az a munkavállaló, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb és jobban teljesít a munkahelyén is. Ezért éreztük nagyon hasznosnak, hogy időt tudunk adni nekik, hisz abból van a legkevesebb. A másik fontos tapasztalásunk, hogy a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás, nem csak lecsendesíti az elmét, de feltöltődés lehetőségét is biztosítja. Ezt a két tényezőt figyelembe véve döntöttünk a heti 34 órás munkahét bevezetése mellett – mondta el Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója.