Nem az ellenzéki pártok ellen irányul a választási törvény módosítása – mondja a Médianéző Központ elemzője

Nem az ellenzéki pártok ellen irányul a választási törvény módosítása – mondja a Médianéző Központ elemzője

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem az ellenzéki pártok ellen irányul a választási törvény módosítása, a változtatásoknak egy célja van: a költségvetési forrást elcsalni akaró „kamupártok” ne tudják akcióikat végrehajtani – emelte ki a Médianéző Központ elemzője az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Rotyis Bálint hangsúlyozta, számos olyan párt elindult már a választásokon, amely a minimumfeltételek teljesítése esetén akár 150 millió forintot is kapott; ezt a pénzt nem kampányolásra, hanem egyéb célokra használta fel, ami törvényellenes. Az elemző hozzátette: a baloldal korábban számtalanszor követelt szigorítást. Rotyis szerint a módosítás nem írja át az ellenzék stratégiáját, hiszen 2022-re egy vagy legfeljebb két közös listával készültek. „A javaslat mindkét feltételt biztosítja, sőt a parlamenti pártok mindegyike képes lehet önálló listát is állítani, amihez 50 egyéni jelölt szükséges” – mondta.

A Médianéző Központ elemzője kitért az MSZP-s Korózs Lajosra is, aki – mint megjegyezte – a tavaszi „kamuvideója” után közösségi oldalán 2016-os halálozási statisztikákra hivatkozva állította azt, hogy koronavírusban halnak meg a legtöbben Magyarországon. Egy választott tisztségviselőnek, különösen ha a népjóléti bizottság elnöke és aktív médiaszereplő, oda kell figyelnie, hogy csak és kizárólag hiteles információkat szolgáltasson. Úgy fogalmazott: jogos elvárás a szavazók részéről, hogy az ellenzéki kritikák mögött is tényadatok szerepeljenek.