„Nem Borkai szexvideója miatt bukott a rendszer”

„Nem Borkai szexvideója miatt bukott a rendszer”

Dézsi Csaba András (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap Győr szavaz: a szexbotrányba keveredett és utána lemondott Borkai Zsolt utódját választják meg a polgármesteri posztra. A Fidesz Dézsi Csaba Andrást, a győri szívcentrum osztályvezető főorvosát indítja, akinél a kormánypárt számára jobb jelölt aligha képzelhető el. Az ellenzék pedig az MSZP-ből érkező Pollreisz Balázs mögé állt be. Mindkét jelölttel beszélgettünk terveiről.

Dézsi Csaba András deklarálta: polgármesterré választása esetén is vállalna hétvégéken orvosi ügyeletet, és szabadidejében gyógyítana tovább. A kormánypárti jelölt és kardiológus a minap épp ezért töltött fel egy videót a Facebookra, ahol éppen szombat hajnalban egy életmentő beavatkozásra siet, hogy azt kommunikálja: gyógyító tevékenységét hivatali időn kívül képzeli el folytatni. A felvételt Dézsi törölte később, de nem azért, mert igazat adott a kritikus hozzászólóknak, akik szerint a felvétel készítése (azaz a kampányolás) veszélyeztette volna a beteg életét.

– Úgy huszonkétezer katéterezésen, több ezer életmentő beavatkozáson vagyok túl, és elképesztően gonosz vád az ellenem, hogy a kórházba sietve, menet közben szelfit készítve bárkit is veszélyeztettem volna. A beteg teljesen jól van, hiszen tökéletesen és időben elvégeztem a beavatkozást – mondja lapunknak Dézsi, aki elismerte, hogy ugyan fájt neki a gúnyolódás, de a poszt törlésének oka inkább az volt, hogy megálljt parancsoljon a mémcunaminak. Persze ez utóbbiakban is megtalálta a Fidesz–KDNP jelöltje a kedvére valót, egy papagájos poénon jót nevetett, csak azt nem érti, hogy most miként fordíthatták egyesek az eddig elfogadott hobbijait és életvitelét ellene. A szívcentrum megálmodója és létrehozója, Győr díszpolgára most hirtelen orvosbáró lett az ellenzék retorikájában, akinek eddig jópofa papagájtartása luxussá, az eddig kedvesnek tartott szabadidőtöltése, a mesekönyvírás pedig furcsa hóborttá vált.

Gyengíteni az „Orbán-maffiát" | Magyar Hang

Vasárnap Győr szavaz: a szexbotrányba keveredett és utána lemondott Borkai Zsolt utódját választják meg a polgármesteri posztra. A Fidesz Dézsi Csaba Andrást, a győri szívcentrum osztályvezető főorvosát indítja, akinél a kormánypárt számára jobb jelölt aligha képzelhető el. Az ellenzék pedig az MSZP-ből érkező Pollreisz Balázs mögé állt be. Mindkét jelölttel beszélgettünk terveiről.

– Eddig nyugodt ember voltam, egy rossz szót nem írt le rólam senki – mondja Dézsi, aki ezzel egy időben összehajtott A4-es lapot is átnyújtott nekünk. – Ez az, amit a pártközpontból utasításnak kaptam – teszi hozzá az üres lapra mutatva. Aztán komolyra fordítja a szót: „felém a pártnak egyetlen kérése volt, hogy nyerjem meg a választást, és tegyek rendet Győrben”. Ezért a kormánypárti jelölt azzal kalkulál, hogy akik behúzzák a neve mellé az ikszet, „azok tudják, hogy Győr érdeke a további fejlődés és hogy béke legyen a városban”. Hangsúlyozza, hogy a csupán két baloldali és öt független képviselő mellett a városházán 15 fős Fidesz-frakció dolgozik, így a működőképességre csak kormánypárti polgármester lehet a garancia. Éppen ezért Dézsi nem is gondolkodik abban, hogy ellenzéki alpolgármestert kérjen fel, noha ő betöltötte ezt a szerepet annak idején a szocialista Balogh József mellett.

A fideszes jelölt úgy gondolja, ha a baloldalról választanak polgármestert január 26-án a győriek, akkor kizárólag konfliktusok és viták várhatók. – Az MSZP jelöltje nem problémamegoldó városvezető lenne, hanem – ahogy jelenleg is teszi a kampányában – csak mártírkodna és azt bizonygatná, hogy ezzel a kormánnyal nem lehet együttműködni – így Dézsi Csaba András. Azt ígéri, ha megválasztják polgármesternek, „akkor meg fog változni a vezetői stílus Győr városában”.

Témánál is vagyunk: hogyan lehet egyik pillanatról másikra lebontani azt a bizonyos kapcsolati hálót, amelyről Borkai Zsolt jachtos videója kapcsán annyit cikkeztek a sajtóban? – kérdezzük. – Ez a bizonyos kapcsolati háló nem olyan nagy, pillanatok alatt el lehet ollózni a szálait – mondja Dézsi, aki, mivel nem tartja magát konfliktuskerülő embernek, korábban is jelezte nemtetszését. Elmesélése szerint, amikor hangot adott a pártvezetés felé évekkel korábban, hogy bizonyos dolgok rossz irányba mennek, akkor „kifejezetten megfagyott a levegő”. – Ezáltal az a nézet alakult ki, hogy én egy sértett ember vagyok, akit Borkai polgármester kérésére minden posztjától megfosztottak a Fideszben és a frakcióban. Évekkel később rendezte személyes viszonyát Borkai Zsolttal, de mint képviselő teljesen visszavonult választókörzetébe, Nádorvárosba.

– Az ellenzéki sajtó néhány jelentéktelen blog kivételével inkorrekt cikket nem írt rólam, ezért is ülünk most itt – mondja. Amit például a 24.hu írt Kövér László tizenkét évvel ezelőtti győri rendcsináló látogatásáról, amikor a mostani házelnök gyakorlatilag leváltotta a főorvost a helyi Fidesz-frakció éléről, az Dézsi doktor szerint ha nem is szóról szóra igaz, de nagyjából pontosnak mondható. „Már akkor az volt a véleményem, hogy megjelent egy-két olyan ember Borkai Zsolt környezetében, akik nem biztos, hogy jó, hogy ott vannak, mert ebből problémák származhatnak” – idézi fel háttérbehúzódását Dézsi, de ma sem örül neki, és elégtételt sem érez, hogy jóslata beigazolódott.

A „kapcsolati háló” elollózása kapcsán szóba kerül Somogyi János győri milliárdos is, aki az Audi-földekből hasznot húzó luxemburgi cég igazgatója, de őt Dézsi úgy írja le, mint aki „egy komoly munkával felépített vállalkozást vezet”, nem pedig mint a győri városháza körül lebzselő nyerészkedőt. Az üzletember személye azért merül fel, mert Dézsi doktor vele közösen dobott a piacra egy olyan elektromos konyhai mérleget, amelyen a „Gerzson és Panka kalandjai” című mesekönyve főszereplői láthatók. Szerinte ennek az a magyarázata, hogy Somogyi cége adott volt, hiszen győri, és rajta kívül nem ismer Magyarországon hasonlót, aki ilyesmivel foglalkozna.

Kubatov azzal nyugtathatta Borkait, hogy szexvideója nem lesz hatással karrierjére | Magyar Hang

– Amúgy Somogyi Jánossal más üzleti kapcsolatom nincs. Remélem, hogy aki gyártja a tablettáimat, arról nem fog valami botrányos kiderülni – mondja nevetve. Ahogy azt is vidáman idézi fel, hogy annak idején az általa megbízott grafikus a tudta nélkül az ő arcát is feltette a dzsungelben ábrázolt két arapapagáj, kígyó és kutyák mellé arra a nagy plakátra, amely a győri gyermeksürgősségi falára került adományként. „Én is már a plakáton szembesültem vele, de addig jó, amíg az ember tud saját magán nevetni” – jegyzi meg. Megígéri, megválasztása esetén a városháza falaira nem kerül majd ki az ő arcképével ellátott festmény.

A fideszes politikus egyébként nem hisz az úgynevezett „Borkai-faktorban”. Szerinte „miniszterelnök úr is pontosan megmondta”, hogy nem a győri–adriai szexvideó hatására szavaztak tömegek a kormánypártokkal szemben. – Három embernek volt szexbotránya, és mind a hármat megválasztották. Azok az emberek, akiket nem, most e mögé a botrány mögé akarnak bújni, mert elszúrták a kampányukat. Nem Borkai videója miatt bukott az egész rendszer – állapítja meg. De visszakérdezünk, hogy akkor mégis miért, mire diplomatikus választ kapunk. – A kommunikáció nagyon fontos. Országosan nem tudom, hogy volt, nem is akarok belefolyni, de Győrben ezen a téren nagy változás lesz, mert eddig zárt volt a város.

A megyeszékhelyen persze a tömegközlekedés is kampánytéma, azon belül a buszok kérdése. A járműpark is hagyott maga után kívánnivalót, de az igazi gondot a munkaerőhiány okozta járatkimaradás jelentette. Az Azonnali.hu gyűjtése szerint például csak tavaly szeptemberben 680 járat maradt ki. Dézsi ebben a kérdésben is megújulást hirdet. – Szolgáltatást vásárolunk. Mint képviselő leültem beszélgetni a Volán vezetőivel és valószínűleg észlelték ők is a tárgyalási stílusváltást. Szembesítettem őket azzal, hogy itt nem az a kérdés, hogy ők ezt miért nem tudták megoldani, hanem az, hogy vagy megoldják, vagy mi fogunk más megoldást keresni. Ugyanis mi becsülettel kifizetjük az elvárt szolgáltatás ellenértékét. Elvárjuk a minőségi buszokat és azt is, hogy legyen, aki vezesse azokat. Amikor szembesítjük Dézsit, hogy ellenfelével szemben neki jelentős helyzeti előnye volt mindezt bedobni a kampányban, csak annyit mond: természetesen, hiszen mögötte egy 15 fős stabil többséget adó Fidesz-frakció áll. De hozzáteszi azt is, hogy szerinte a munkának egyetlen titka van, csinálni kell, nem pedig csak beszélni róla.

Az összeállítást készítette Tompos Ádám és Gulyás Balázs.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/3. számában jelent meg január 17-én.