Nem Borkain múlott a választási eredmény

Nem Borkain múlott a választási eredmény

Borkai Zsolt fideszes polgármester a feleségével szavazott Győrben Forrás: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyilvánosságban az önkormányzati választást követően számos diskurzus élt azzal kapcsolatban, hogy Borkai Zsolt ügyének vajon mekkora jelentősége lehetett az eredmények alakulásában. Azontúl, hogy maga a „hatás” kérdése is nehezen definiálható, amellett az sem volt egyértelműsíthető, hogy a választópolgárok döntésében az ügy, annak virális jellege, valamint a nagy port kavart események politikai kezelése játszott-e egyáltalán katalizáló szerepet.

A kutatók szerint nem volt jelentősége

Az IDEA Intézet 2019. október 29-31. közötti kutatásának eredményei alapján nem igazolt, hogy a Borkai Zsolt gerjesztette problémahalmaz érdemi befolyással bírt volna a választók döntésére. Igaz ez a megállapítás az ellenzéki és a kormánypárti szavazókra egyaránt. 28 százalékuk választotta legfontosabb szempontnak az ellenzéki összefogás támogatását.

Közel egy hónappal a Borkai-ügy kirobbanása után nehezen mutatható ki a botrány önkormányzati választásokban játszott szerepe. A kutatás szerint Budapesten az ellenzéki szavazók elsősorban az összefogás tényére szavaztak és kevésbé más szempontokra, így a polgármesterjelölt alkalmasságára vagy a programra. Minden tizedik fővárosi egyenesen Orbán Viktor és a Fidesz politikája ellen szavazott október 13-án. A 24.hu részletesebben is foglalkozik az IDEA adataival, ebből pedig kiderült, hogy a fővárosban az ellenzéket támogatók 36 százalékának volt a legfontosabb szempontja az ellenzéki összefogás támogatása, ezt követte 28 százalékkal a jelölt alkalmassága, majd 10 százalékkal a kormány politikájának elutasítása.

A fideszesek harmada egyetért

Fontos, hogy közel egy hónappal a Borkai-ügy kirobbanását követően egyetlen településtípus esetében sem beszélhetünk arról, hogy az eseménysor érdemi befolyással lett volna a választói döntések folyamatára. Az természetesen nem zárható ki, hogy az eltelt idő elegendő volt arra, hogy a néhány héttel ezelőtti felháborodás csillapodjon, és az ügy egyre inkább elhalványul a kollektív és az egyéni emlékezetben. Az ugyanakkor ugyanakkor azért elmondható, hogy az önkormányzati választáson szavazók 62 százaléka szerint a Fidesz rosszul kezelte a Borkai-ügyet.

Ellenzéki előválasztás jöhet Győrben Borkai Zsolt lemondása után? | Magyar Hang

Előválasztáson találná meg az ellenzék közös polgármesterjelöltjét a Momentum Győrben Borkai Zsolt lemondása után. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes Facebook posztjából derült ki, hogy pártja ezt az utat tartja járhatónak, amely - mint írta - Budapesten és Ferencvárosban már működött.

A kormánypártot támogatók relatív többsége, 34 százaléka is ezen a véleményen van, és feltűnő, hogy 19 százalékuk nem kívánt, 22 százalékuk nem tudott válaszolni erre a kényelmetlen kérdésre. A települési lejtőn felfelé haladva egyébként növekszik azok aránya, akik szerint a Fidesz nem kezelte jól a botrányt.

Klímaváltozás Fidesz módra

Az IDEA Intézet egy másik, friss, reprezentatív kutatásában többek között arra volt kíváncsi, hogy a jövőben a Fidesz-KDNP mennyire tudja majd hitelesen képviselni a környezetvédelemmel kapcsolatos ügyeket, illetve az egyes pártok támogatóinak szimpatikusabb lenne a kormány, ha többet foglalkoznának a klímaváltozás elleni küzdelemmel.

A válaszadók 78 százaléka úgy gondolja, hogy a kormánypártoknak nem fontos ügy a klímaváltozás, még a Fidesz-KDNP szavazóinak is csaknem a fele ezen az állásponton van. Az Intézetnek az Azonnali megbízásából készült közvélemény-kutatásának eredményéből az is látszik, hogy az ellenzéki szavazók körében ez az arány 94 százalékos.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben a Fidesz-KDNP mennyire tudja majd hitelesen képviselni a környezetvédelemmel kapcsolatos ügyeket, a Fidesz-szavazók 60 százaléka felelt úgy, hogy eddig is hitelesen képviselte azokat, további 29 százalékuk pedig a többi pártot sem tartja hitelesebbnek az ügyben.

76 százalék sosem szavazna a Fideszre

Az ellenzéki szavazók körében arra voltak kíváncsiak, hogy vajon szimpatikusabb lenne-e számukra a Fidesz, ha többet foglalkoznának a klímaváltozás elleni küzdelemmel. Ez ügyben a DK-s és MSZP-s szavazók a legelutasítóbbak: ők 76 százalékban semmilyen körülmények között nem szavaznának a Fideszre.

Így van ezzel a többi ellenzéki párt szavazóinak többsége is, továbbá a Momentum, a Jobbik, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk szimpatizánsai között is viszonylag magas, 40 százalék közüli azok aránya, akiknek ez önmagában nem elegendő. Viszont az LMP szavazóinak 30 százaléka ez esetben elgondolkodna a Fidesz-KDNP támogatásán, bár ennél többen 38 százaléknyian vannak köztük azok, akik semmiképp nem szavaznának a Fideszre. Az LMP szavazói között vannak azok is a legtöbben, 30 százaléknyian azok, akik számára nem döntő, hogy egy párt mit képvisel a klímaváltozás ügyében.