Nem büntetik igazolatlan hiányzással a pedagógussztrájk idején otthon tartott diákokat

Nem büntetik igazolatlan hiányzással a pedagógussztrájk idején otthon tartott diákokat

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez eljutott egy tankerületi levél, amely szerint az iskolák nem sújthatják két igazolatlan órányi hiányzással azokat a tanulókat, akiket szüleik a kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk idején nem vittek iskolába, írja a Népszava. A PDSZ szerint ez előrelépés, hiszen az előző utasítás értelmében sok diák esetén igazolatlannak tekinthették volna a meg nem jelenést.

A kétórás figyelmeztető sztrájkban több mint 20 ezer pedagógus vett részt, és a szülők jelentős része is azzal fejezte ki szolidaritását a tanárok felé, hogy kérésüknek megfelelően csak 10-re vitte gyermekét iskolába. Voltak azonban olyan tankerületi központok, amelyek olyan utasítást adtak az iskoláknak, hogy a sztrájk miatt nem megtartott órákat – hamisan – megtartott óraként könyveljék el az eletkronikus naplóban. Emiatt az otthon maradt gyerekek igazolatlanul hiányoztak volna – a nyilvántartás szerint.

Akkor is ez volt néhol az utasítás, ha a takarítónő vagy egy szmk-s anyuka felügyelt arra a pár gyerekre, akiket bevittek a szüleik 8-ra.

A Népszava értékelése szerint végül az oktatásirányítás is neccesnek érezhette a napló meghamisítását, ezért az új utasítás szerint a sztrájk alatt meg nem tartott órákat elmaradtként kell lekönyvelni. Arra utasították az iskolákat, hogy egy gyereket sem érhet hátrány a sztrájk miatt, ezért akkor sem igazolatlan a hiányzás, ha azt a szülő nem igazolja.