Nem dobhatták volna ki az ellenzéki képviselőket az MTVA-ból

Nem dobhatták volna ki az ellenzéki képviselőket az MTVA-ból

Ellenzéki képviselők várakoznak az MTVA épületében (Fotó: Facebook/Szél Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elsőfokú bíróság megváltoztatta az óbudai jegyző tavaly decemberben hozott birtokvédelmi határozatát, eszerint pedig nem dobhatták volna ki az MTVA épületéből az ellenzéki képviselőket. Ahogy a 444 is írja cikkében, a döntés nem jogerős.

A bíró úgy látja, azt kellett volna vizsgálni, hogy a képviselők jelenléte okoz-e aránytalan érdeksérelmet a közmédiának. A parlamenti képviselők pedig munkájukat a köz érdekében végzik, tehát nem utasíthatóak. A bíró szerint az MTVA-nak nem sikerült bizonyítania, az ellenzéki képviselők miért okozták volna az állami média működésének aránytalan sérelmét azzal, hogy egy műsor 8-10 percében ismertetik követeléseiket.

Az elsőfokú bíróság szerint a belépési jog a bent tartózkodásra vonatkozik, eszerint pedig akár odabent is aludhatnak. A bíró úgy látja, az sem volt megállapítható, hogy a képviselők erőszakkal igyekeztek volna bejutni valamelyik stúdióba.

Emlékezetes, a túlóra-törvénnyel kapcsolatos tiltakozási hullám váltott át a közmédia épületénél való tüntetésre. Az épületbe az országgyűlési képviselők jogosítványaiknak megfelelően beléphettek, ám onnan később mégis erőszakkal dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. A jelenlegi pert Vadai Ágnes, Oláh Lajos, Kunhalmi Ágnes, Varju László és Gréczy Zsolt indította az MTVA ellen.

Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból | Magyar Hang

Az ellenzéki politikusok ellen kezdenek nyomozni. Hadházy Ákos tüntetést szervezett.

„Nagyon fontos ítélet született, mert a bíróság kimondta: a képviselőknek joga volt bemenni az MTVA épületébe, és nem zavarták aránytalanul a köztévé működését. Ennek akkor lesz igazán jelentősége, ha majd visszatérünk a Kunigunda útra. Ha el akarunk még érni bármit, biztos, hogy vissza kell mennünk oda!” – értékelt a Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.