Nem engedték be a civileket a parlamentbe

Nem engedték be a civileket a parlamentbe

Civil szervezetek sajtótájékoztatója a Kossuth téren, mielőtt megpróbáltak bemenni a parlamenti ülésre (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a parlamentben a gyermekvédelemről zajlik politikai vita, a témával foglalkozó civil szervezeteket nem engedték be az Országházba.

Több civil szervezet – az Országos Közös Akarat két tagszervezete, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront – képviselői szerettek volna bemenni a Parlamentbe hétfőn délután, amikor az ülésteremben momentumos, MSZP-s és DK-s képviselők kezdeményezésére vitanapot tartanak a 2007-2032. évekre vonatkozó Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia végrehajtásáról. A civilek a Kossuth téren arról beszéltek, hogy a kegyelmi botrány és az újabb és újabb napvilágra kerülő ügyek megrendítették az egész magyar társadalmat, a gazdasági válság után súlyos erkölcsi és politikai válság is kialakult, amiben az egész politikai elit „az új belépőkkel” együtt érintett. Úgy vélik az egész társadalom felelőssége, hogy ne tűrje tovább a kialakult helyzetet, ezért egy a civilekkel, szakemberekkel és pártokkal közösen alkotott országgyűlési határozati javaslat elfogadására van szükség.

Az esemény után a civil szervezetek körülbelül 15 tagja próbált – előzetes regisztráció után – bejutni a Parlamentbe, hiszen az ülésteremben éppen vitatott, az ellenzék által benyújtott határozati javaslat szakmai hátterét az elmúlt hetekben ők dolgozták ki. Az épületbe azonban nem engedték be őket, hogy miért, az nem derült ki. Simkó Edit, a Tanítanék Mozgalom aktivistája megemlítette: a státusztörvény parlamenti vitája alatti tiltakozásuk miatt – amikor minden a karzaton helyet foglaló aktivista hátára volt írva egy betű, amely így a Tanítanék szót adta ki – Kövér László közbenjárására tiltólistára került, azóta nem léphet be az Országgyűlés épületébe.

Az ülésteremben zajló vitán közben Tállai András felolvasott egy beszédet arról, mennyi módon támogatják a családokat, kiemelte a CSOK-ot, a babaváró támogatást, a bölcsődei férőhelyek bővítését vagy éppen a balatoni Erzsébet-táborokat. Az ellenzéki vezérszónokok ugyanakkor azt hangsúlyozták, meg kellene találni a közös hangot, hogy a gyermekek védelme legyen nemzeti minimum, ne termelési riportokat olvassanak fel, hanem az aktuális problémákkal, a pedofilügyekkel, a gyermekvédelmi rendszer közelmúltban napvilágra került problémáival foglalkozzanak most.