Nem lehet véletlen: a luxusjacht és a luxusrepülő rendszeresen találkoztak az Adrián

Nem lehet véletlen: a luxusjacht és a luxusrepülő rendszeresen találkoztak az Adrián

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijárási korlátozások feloldása után az osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es magánrepülőgép idén nyáron is Budapest és a tengerpart között ingázott. A7 milliárd forint értékű, Máltán bejegyzett, Lady MRD nevű Benetti Crystal luxusjacht többször jártak ugyanakkor ugyanott, ahogyan tavaly és tavalyelőtt is – írja az atlatszo.hu.

2018-hoz és 2019-hez hasonlóan a Lady Mrd és az OE-LEM útjai idén nyáron is sok egyezést mutatnak: a magánrepülő többször ment éppen akkor pont oda, ahol a luxusjacht tartózkodott.

Rögtön a szezon elején Rijekába ment az OE-LEM, ahol akkor már régóta parkolt a Lady Mrd, és csak a repülő érkezése utáni napon hagyta el a kikötőt.

Július elején a luxusgép Budapestről a montenegrói Tivatba repült, ahonnan nem egész 2 óra múlva már jött is vissza a ferihegyi repülőtérre. Akkor a NER-kedvenc jacht már napok óta Tivatban tartózkodott, és csak a repülő távozása után indult el Horvátországba.

Július 10-én érkezett meg a Lady Mrd a zadari kikötőbe, és nem kellett sokat várni, másnap leszállt a város repülőterén nagyjából 1 órára az OE-LEM. A repülő ezután Budapestre jött, később kiugrott Nizzába és Zürichbe, majd 19-én ment vissza Horvátországba, ahol a spliti repülőtéren töltött nagyjából 40 percet. Július 23-án a magángép tett egy rövid látogatást Dubrovnik, 25-én Zadar, 26-án Dubrovnik és Zadar, 29-én pedig ismét Zadar repülőterén. A jacht helymeghatározó rendszerét ebben az időszakban valószínűleg kikapcsolták, mert csak annyi szerepel a hajózási adatai között, hogy 19-én Zadarból Trogirba ment, ahol 22-én rövid időre felbukkant ismét, legközelebb pedig 27-én került elő Split kikötőjében.

Augusztus első napján aztán az OE-LEM Budapestről Bracra ment, a Lady Mrd pedig ekkor a szomszédos Hvar sziget azonos nevű városában horgonyzott. Augusztus 8-án Zadarban volt a magánrepülő és a luxusjacht is: előbbi csak leugrott másfél órára, utóbbi viszont már ott volt 1 napja, és mire a repülő visszaért Budapestre, már elindult Sibenikbe.

Augusztus 16-án kattintották el azt a felvételt, amelyen a Lady Mrd fedélzetén családjával nyaraló külügyminiszter látható, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

A portál munkatársainak feltételezése szerint a külügyminiszter akkor már jó pár napja a Mészáros Lőrinc köre által is használt luxusjachton pihent családja körében. A Lady Mrd ugyanis augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül a NER-köreiben szintén kedvelt OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép megérkezett Splitbe.

A két luxusjárműről annyit kell tudni, hogy az OE-LEM egy osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű magánrepülőgép, a Lady Mrd pedig egy máltai zászló alatt hajózó, 7 milliárd forint értékű luxusjacht, és mindkettőt előszeretettel használja a NER elitje.

Egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően pedig nemrég kiderült, hogy a Lady Mrd valódi tulajdonlását évekig elrejtő máltai offshore cég valódi tulajdonosa az a Szijj László, aki az állami megrendelésekben dúskáló Duna Aszfalt tulajdonosa. 

A külügyminisztert lebuktató cikk megjelenése után a Lady Mrd helymeghatározó rendszerét (Automatic Identification System, röviden AIS) kikapcsolták, és ezzel a jacht eltűnt az online  térképről. Csak augusztus végén bukkant fel újra a montenegrói Tivat kikötőjében, ahonnan Dubrovnikba, majd onnan Rijekába ment. A köztes időben az OE-LEM többször járt Horvátországban: kirepült néhány órára Dubrovnikba és Brac szigetére is.