Nem létező ellenséggel riogatnak, miközben vidéken szinte semmit sem javult a közbiztonság

Nem létező ellenséggel riogatnak, miközben vidéken szinte semmit sem javult a közbiztonság

Bűnjel a szekszárdi hatéves kislány megölésének helyszínén (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma Magyarországon romokban hever a közbiztonság. Tűrhetetlen, hogy a kormány nem tudja és nem is akarja garantálni az emberek életének, családjának és vagyonának biztonságát. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket – ez nem egy szélsőjobboldali szervezet minapi közleménye, hanem a Fidesz elnökségének kommunükéje egy évtizeddel ezelőttről, 2009 februárjából.

Akkor szúrta szíven Raffael Sándor egy veszprémi bár előtt Marian Cozma román válogatott kézilabdázót. Orbán Viktor pedig Sólyom László köztársasági elnökkel való találkozóját követően, két nappal a Cozma-gyilkosság után kijelentette: ki kell mondani, hogy a közbiztonság esetében a cigány származású súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya napról napra fokozódó mértékben növekszik. „Aki erről nem beszél, becsukja a szemét, az súlyosbítja a bajt. Nevén kell nevezni a dolgokat.” Majd így folytatta: „én a cigánybűnözés szót sohasem használom, de cigány bűnözők azért vannak. Vagyis cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak”.

Kálomista Gábor: A Cozma-gyilkosságért kiszabott ítélet egyáltalán nem szolgálta a lelkek megnyugvását | Magyar Hang

Akkoriban hatalmas publicitást kaptak a romák által elkövetett bűncselekmények, legyen szó gyilkosságról, rablásról vagy csak egy tyúklopásról. Az első, nagy közfelháborodást kiváltó ügy 2006-ban az olaszliszkai lincselés volt, amikor egy roma család tagjai autójából kirángatták és lányai szeme láttára a nyílt utcán agyonverték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, aki véletlenül elsodort egy roma kislányt. A gyereknek nem esett baja. Ettől kezdve naponta szóltak a hírek cigányok által elkövetett bűncselekményekről, és ezekre nem csak a Magyar Gárda galgagyörki és gyöngyöspatai masírozásai, de a Fidesz szószólói is folyamatosan felhívták a figyelmet.

Az Orbán-párt 2010-es választási kampányának éppen ezért egyik leghangsúlyosabb eleme lett a közbiztonság javítása. A Fidesz választási programjában egyebek mellett szerepelt, hogy a párt kormányra kerülése esetén nem fogja eltűrni az úgynevezett megélhetési bűnözést. Azt is megígérték, hogy vonzóbbá teszik a rendőri pályát. Háromezer-ötszáz új rendőr felvételét vetítették elő, illetve célul tűzték ki, hogy egy település se maradjon rendőr nélkül.

Olaszliszka: két lincselő már kiszabadult - a teljes riport - Magyar Hang

Azóta – több mint kilenc esztendeje – a Fidesz van kormányon. Újra egyre brutálisabb bűncselekmények történnek vidéken, ám ezekről nem vagy csak kishírszerűen számol be a kormányhű média. Az alacsony fizetések miatt nő a feszültség a rendőrségnél, mind többen hagyják el a pályát. A súlyos emberhiány miatt a maradóknak többet kell túlórázniuk, ám már azok zömét sem akarják nekik kifizetni, inkább szabadidővel váltanák ki a többletmunkát. Miközben a Fidesz szerint a legnagyobb veszélyt a magyarok biztonságára Brüsszel és Soros György jelenti, a párt politikusai a hazai közbiztonsági állapotokról ma már egyszerűen nem beszélnek.

Néhány felkavaró bűnügy, amelyeket kiszolgáltatott emberek ellen követtek el az utóbbi években:

2012. július 8., Pécs: Bándy Kata meggyilkolása
A pécsi Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus egy helyi szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor eltűnt. Holttestét július 11-én találta meg három gyerek a pécsi Ledina városrészben. A nőt megfojtották, halála előtt bántalmazták. A rendőrség a talált DNS-minta alapján július 15-én elfogta Péntek Lászlót, aki beismerte, hogy ő volt a tettes. A férfi tettét szexuális indíttatásból, ittasan, szintetikus drog hatása alatt követte el.

2012. október 13., Kisnána: rablógyilkosság
Három férfi tört be egy 78 éves, egyedül élő asszonyhoz Kisnánán. A lakásban egyikük egy bottal többször megütötte a sértett fejét, majd a földre került asszonyt megtaposta. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét az azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg.

2015. április 22., Kaposvár: trafikosgyilkosság
Egy sántosi férfi nem sokkal zárás előtt tért be a kaposvári trafikba, és a bevételt, valamint a kulcsokat követelte az ott dolgozó G. Fruzsinától. A fiatal lány szó nélkül teljesítette minden kérését, a 19 éves férfi mégis végzett vele, egy 30 centi pengehosszúságú késsel nyakon szúrta. A zsákmánya pár tíz ezer forint volt.

2015. október 19., Nagykanizsa: rablógyilkosság
Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a 31 éves O. István, aki idős nőt ölt meg Nagykanizsán. A férfi több lakásba is betört, célja ékszerek zsákmányolása volt. Egyik portyája alkalmával a zajra felébredt az ott lakó, akit a férfi előbb ököllel, majd egy vasrúddal ütött, végül lerántotta az ágyról. A nő eszméletét vesztette, ám később újra magához tért, mire a férfi megfojtotta.

2017. október 1., Tatabánya: rablógyilkosság
Egy börtönből néhány hónappal korábban szabadult férfi betört a vele szemben élő, egyedülálló, 87 éves asszonyhoz. Ott a nőt sörös üveggel és ököllel ütötte, majd megrúgta a fejét. Az asszony még ki tudott jutni a ház elé, az udvarra, ám ott összeesett, így a szomszédok hívták ki a mentőket. Két nap múlva belehalt a bántalmazásba. A férfi ötezer forintot zsákmányolt.

„Ha éjjel ugat a kutya, inkább nem megyünk ki" | Magyar Hang

2018. április 18., Oroszlány: nemi erőszak és gyilkosság
Egy férfi a Bokodot és Oroszlányt összekötő földúton a bokrok közé csalt egy kiskorú lányt azzal az ürüggyel, hogy nézze meg, milyen leadni való rezet rejtett oda. Ekkor a lányt húsklopfolóval háromszor fejbe ütötte, fojtogatta és megerőszakolta. A tettes ezután sem engedte távozni, sátrat állított fel, és még kétszer megerőszakolta a lányt, akinek eltört az arccsontja, az orra, több zúzódása és horzsolása keletkezett. A nyakát érő szorítás alkalmas volt reflexes szívmegállás, azaz halál előidézésére.

2019. március 8., Szekszárd: gyilkosság
Otthonából elcsalta, és egy térkővel ütlegelte, majd vízbe fojtotta hatéves unokatestvérét egy fiatal Szekszárdon. A tettes többször állt pszichiátriai kezelés alatt, büntetve is volt, javítóintézeti nevelője szerint agresszivitása miatt nem szabadott volna kiengedni, mégis szabadon és gyermekek közvetlen közelében élhetett.

2019. május 9., Törökszentmiklós: brutális verekedés
Brutális videó került fel az internetre. Az egyik törökszentmiklósi dohányboltban készült felvételen látszik, ahogy egy roma férfi lép az üzletbe, és hátulról leüt egy kasszánál álló férfit. Majd odarohan egy széken ülő fiatalhoz, akit addig üt, míg az el nem terül a földön. A Toroczkai László által alapított Nemzeti Légió ennek az esetnek az apropóján hirdette meg első vonulását.

Szebb jövő, sötét jövő - Mi történik Törökszentmiklóson valójában? | Magyar Hang

2019. május 18., Hajdúhadház: rablógyilkosság
Vascsővel vert agyon egy idős embert Hajdúhadházon négy kamasz fiú. Zsákmányuk hatezer forint és némi édesség volt. (Riportunk itt olvasható.)

2019. május 18., Miskolc: késelés
Arcon szúrtak Miskolc egyik sétálóutcáján a jelzőlámpánál egy 24 éves fiatalt. A férfi éppen hazafelé tartott, amikor megjelent három férfi, akikkel szóváltásba keveredett, és egyikük megszúrta. Az áldozatot meg kellett operálni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!