Nem mondták meg Mesterházynak, lehallgattak-e újságírókat

Nem mondták meg Mesterházynak, lehallgattak-e újságírókat

Mesterházy Attila (Fotó: Mesterházy Attila / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parlamenti képviselőt nem hallgattak le az elmúlt időszakban semmilyen formában – ezt állította Mesterházy Attila megkeresésére az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója, Bárdos Szabolcs. Az MSZP-s politikus péntek délelőtt járt a hivatalnál, itt pedig titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, de néhány részletről beszámolhatott. Az például nem minősített adat, hogy elárulták, képviselőket nem figyeltek meg – mondta el a HVG.hu-nak.

Az eddig kiszivárgott nevekre is rákérdezett a képviselő, de ezekre a főigazgató már nem válaszolhatott. Ahogy arra sem, az AH rendelkezik-e a Pegasus-szoftverrel.

Mesterházy szerint miután az AH a megfigyelések megrendelője lehet, a végrehajtó viszont a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), ezért utóbbi helyen érdemes még próbálkozni. Jövő héten találkozik is az NBSZ-t vezető Szabó Hedvig altábornaggyal. A hasonló megfigyeléseket engedélyező minisztertől, Varga Judittól is kért találkozót, válasz viszont nem érkezett.

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Stummer János azt is elmondta a HVG.hu-nak: a Pegasus-ügyet is érinteni fogják az őszi ülésen, amit szeptember 20-ára hív össze. Erre meghívják Pintér Sándort és Varga Juditot is.

Stummer szerint hasznos lenne a nemzetbiztonsági bizottságon belüli ténymegállapító vizsgálat lefolytatása, illetve egy erre hivatott albizottság létrehozása. Ezt viszont csak többségi döntéssel lehet felállítani, a bizottság hét tagja közül pedig három fideszes, egy pedig KDNP-s. Simon Gábor MSZP-s politikus ügyében korábban már megszavaztak egy ilyen ténymegállapító vizsgálatot. Akkor a kormánypárti politikusok még lelkesen mondtak igent a vizsgálódásra.