Nem nyomoz a rendőrség a hőségben maratont futó 10 éves kisfiú ügyében

Nem nyomoz a rendőrség a hőségben maratont futó 10 éves kisfiú ügyében

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy hullámokat kavart, hogy júliusban egy 10 éves magyar kisfiú, Lóci lefutotta a maratont Szarajevóben, miközben ott 36 fokos hőség volt. Mindez annak ellenére történt, hogy Magyarországon maratont futni 18 éves kor alatt nem szabad. Az ügyben Csontos Imre futóedző feljelentést tett, ám hiába. A rendőrség a Magyar Hang megkeresésére azt válaszolta: „az említett feljelentést – mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény – a Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította”.

A kisfiú maratonfutásáról úgy szerzett tudomást a nyilvánosság, hogy a szülők Facebook-oldalt vezetnek a kisfiú és testvére sportteljesítményeiről „Lóci és Olivér megcsinálja” néven. A maratonfutás éles vitákat váltott ki, a kritikusok szerint ekkora távot eleve nem szabadott volna lefutnia egy kisgyereknek. Csontos a szülők bejegyzéseit átolvasva például az alábbival indokolta feljelentését: „A két kisgyerekkel ez a folyamat évek óta zajlik nyilvánosan. Az édesapa blogot vezet a Facebookon kiskorú gyermekeiről (melyet már önmagában sem tartok jónak). Ezen blogon követhetjük figyelemmel a gyermekek kizsigerelését, önképének eltorzítását, egészséges testi és lelki fejlődésének akadályozását. Hiába jelzi számos szülő, szakedző, testnevelő tanár a közvetlen környezetükből (vagy épp az online térben adnak jelzést), egyszerűen nem értik meg a kizsigereléssel járó veszélyeket, a negatív hangokat az irigységre fogják, a kommenteket pedig törlik, azt is amelyik kulturált hangnemben íródott, sőt letiltják a különböző fórumokon, elnémítva az ellentétes hangokat, akár az elismert szakmai oldalról is. Ez a megítélésem szerint nem jó”.

Ugyanakkor a szülők a maratonról szóló poszt alá például azt írták válaszul az egyik kisgyerekért aggódó kommentre: vannak azért pihenőnapok bőségesen. – Nem minden napunkról számolunk be, a regenerálódásról például nem szoktunk. Mi elég jól ismerjük a saját gyerekeinket, észrevesszük, mikor, mire van szükségük. Láthattad azt is, hogy elég változatos módon sportolunk, sokfélét csinálunk. Futunk rövideket is, persze, olyankor nem látom jönni a Szakmát, hogy ez így helyes, így kell ezt csinálni. A maraton egyszeri kaland volt, ezt nem győzöm leírni, bár felesleges, mert úgy látszik, nálunk mindenki jobban félti, sőt, ismeri is a számukra egyébként ismeretlen gyerekeinket. És lehet, hogy nálunk mindenki jobban tudja, mi a jó nekik, és biztosan hülyeség hőségben maratont futni, de Lóci mégiscsak lenyomta a távot, amelyért nem látom a teljesítményének szóló elismerést – fejtették ki. 

Címkék: futás, maraton

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.