Nem nyomoznak tovább Orbán pisai repülőútjával kapcsolatban

Nem nyomoznak tovább Orbán pisai repülőútjával kapcsolatban

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostor erkélyén (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök pisai repülőútja kapcsán indult ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója egyetértett a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség eljárást bűncselekmény hiányában megszüntető határozatával – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményében.

A nyomozóhatóság közleménye felidézi: Hadházy Ákos hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentését – amely Orbán Viktor miniszterelnök pisai utazásával állt összefüggésben – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség korábban bűncselekmény hiányában elutasította. Hadházy felülbírálati indítványt nyújtott be, amire az eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság a nyomozó ügyészség határozatát hatályon kívül helyezte. Ennek következtében az ügyben a nyomozás a törvény erejénél fogva megindult. A nyomozási bíró ezen végzése indokolásában – az ügyészségi állásponttal egyezően – azt rögzítette, hogy hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg. A bíróság akkor – a hűtlen kezelés bűntettét érintően – annak tisztázását tartotta még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket.

Ezt követően a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a nyomozás lefolytatását követően hozott határozatával az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. Ezen döntéssel szemben ismételt felülbírálati indítványt nyújtott be Hadházy Ákos a Budai Központi Kerületi Bíróságon, amelyet a testület elutasított, azzal az indokkal, hogy a nyomozást lefolytatták az ügyben.

A bíróság osztotta azt az ügyészségi álláspontot is, amely szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben a rendes gazdálkodás követelményét sértő vagyonkezelői kötelezettségszegésre utaló adat nem merült fel. Erre figyelemmel a hűtlen kezelés bűntettének az egyszerű gyanúja sem állapítható meg. A kiegészítő pótmagánvádas eljárás hatálybalépése óta, az elmúlt közel kilenc hónapban a Budai Központi Kerületi Bíróság – az ügyészség döntéseivel egyetértve – egyetlen ügyben sem állapította meg, hogy vádemelésnek lenne helye.

Mint korábban beszámoltunk róla, Orbán Viktor február 27-én, hétfőn utazott el Kairóba, ahol népes küldöttsége kíséretében többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfővel tárgyalt. A kormány három, a honvédség kötelékébe tartozó repülőgéppel utazott. Az egyik, a 604-es jelzésű Airbus hétfőn megvárta az első tavaszi parlamenti ülés végét, és csak este indult el Budapestről Orbán Viktorral a fedélzetén. Végül a 604-es Airbus március 1-jén, szerdán indult vissza Kairóból, de nem rögtön Budapestre, hanem Olaszország felé vette az irányt, ahol később le is fotózták a miniszterelnököt.