Nem túl olvasóbarát a kórházi fertőzésekről szóló jelentés

Nem túl olvasóbarát a kórházi fertőzésekről szóló jelentés

Fotó: Unsplash/Jair Lázaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titokban, bármiféle tájékoztatás nélkül került ki a tavalyi kórházi fertőzésekről szóló jelentés az ÁNTSZ oldalára – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A korábbi gyakorlattól ráadásul azzal is eltértek, hogy a szöveget nem az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára tették ki.

A TASZ továbbá úgy látja, hogy a jelentés nem közérthető, a laikusok számára a szöveg nem sokat mond. „Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat” – állapította meg Asbóth Márton, a szervezet projektvezetője.

A szövevényes szövegből többek között olyan információk derülnek ki, minthogy a specifikus járványokat húsz százalékban Clostridium difficile, 46,7-ben pedig multirezisztens kórokozó okozta. Előbbiek főként a belgyógyászati jellegű, illetve a krónikus ellátást végző osztályokon terjedtek el. A nem specifikus járványok között volt két rühatka okozta járvány is, ezek előfordultak krónikus belgyógyászati és hematológiai-, illetve őssejt-transzplantációs osztályokon.

Már azzal életeket lehetne menteni, ha az állam közölné a kórházi fertőzéses adatokat - Magyar Hang

Azok nyilvánossá tétele mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés – vélik szakértők.

A nem specifikus és specifikus járványokban összesen húszan haltak meg tavaly, és 1559-ben betegedtek meg. Összesen százhat járványt számoltak össze. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy melyik kórházban melyik fertőzés volt a jellemző.

A jogvédők azért perelték be az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), mert a közintézmény nem hozta ki a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2015-16-os adatokat kórházankénti bontásban. Bár most kikerült a jelentés, a per folytatódik, jelenleg a Kúria döntésére várva.

Korábban megírtuk: az adatok nyilvánosságra hozatala mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés lenne.