Egymásnak dobálja a kérdést a polgármester és a rendőrség

Egymásnak dobálja a kérdést a polgármester és a rendőrség

Ludasi utcakép Fotó: Szabó Zsolt László

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha összesen 18 Heves megyei önkormányzatot érintően nyomoznak a közbeszerzések miatt Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő választókerületében, Ludas polgármestere, Vargáné Csengeri Mónika nem adott választ arra a kérdésre, hogy a település önkormányzata és ő maga érintettje-e a nyomozásnak. A helyiek – leginkább Somlai György korábbi településvezető – erről egy olyan közmeghallgatáson érdeklődtek, amelyen lapunk is részt vett.

A lakossági fórumon azért is övezte különös érdeklődés a témát, mert nem sokkal korábban számolt be a 24.hu arról, hogy a közeli Boldog település hivatalában már jártak a nyomozók, és ott házkutatást tartottak. Ezt a portálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette.

Vargáné Csengeri Mónika a ludasi fórumon azzal hárította az érdeklődő kérdését, hogy az ügyben illetékes szerveket keresse meg, mondván ő – mint polgármester – folyamatban lévő ügyben az illetékes szervek helyett nem tud tájékoztatást adni. A feszült hangulatú fórumon az a kérdés is elhangzott, hogy kihallgatták-e a polgármestert. Vargáné Csengeri Mónika erre azt felelte: tanúmeghallgatás természetesen Ludast is – ahogy más önkormányzatot is – érintheti. A jegyző ehhez annyit tett hozzá, hogy tudomása szerint a vizsgálat még nem zárult le, és elmondása szerint ő is médiából értesült az eljárásról.

Az ügyben megkerestük az eljárást folytató Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot. Az összesen 18, Szabó Zsolt választókerületébe tartozó önkormányzatot érintő eljárás versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének gyanúja miatt zajlik.

Felvetésünkre, hogy meghallgatták-e tanúként Vargáné Csengeri Mónika településvezetőt, azt közölték: erre a kérdésre a polgármester tud választ adni. A főkapitányság hozzátette: számos tanút meghallgattak az ügyben, az információ- és adatgyűjtések folyamatban vannak. Az eljárás egyébként továbbra is tart, gyanúsítottja nincs az eljárásnak.

Mint arról korábban írtunk, az eljárás Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése alapján indult. Azt állítja, hogy a választókerület uniós pályázatainak közbeszerzései kísértetiesen hasonlítanak a Boldog István (Fidesz) parlamenti képviselő körzetében tapasztaltakhoz – annak az eljárásnak vádlottja lett Boldog. Hadházy szerint 18 településen jellemzően ugyanazokat a cégek tettek ajánlatot. A legtöbbször pedig egy papíron turbinagyártással foglalkozó vállalkozás futott be, amit azért talált figyelemre méltónak, mert építkezésekről és energetikai felújításokról szóló pályázatok voltak.

A választókerületben a közbeszerzéseket a Heves Projekt Gazdaságfejlesztő Kft. intézte. Mint arról a Népszava korábban beszámolt, a Gyöngyöshöz közeli Ludas 2018. március végi testületi ülésén Vargáné Csengeri Mónika polgármester – jegyzőkönyv tanúsága szerint – azt mondta: „Ezt a céget célirányosan azért hozta létre az államtitkár és a mérnökök, hogy a 36 település, amely a 3-as számú választókerülethez tartozik, hogy ezen települések egy kézben legyenek...”