Népszava: 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak a Covid alatt

Népszava: 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak a Covid alatt

Képünk csak illusztráció. Tüdőszűrés a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Szűrőcentrumában 2012-ben. (Fotó: MTI / Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötezerrel kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak a koronavírus-járvány alatt, mint a korábbi évek hasonló időszakában – írja a Népszava.

A lap szerint ezt az adatot egy keddi, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság által tartott konferencián ismertették. Ugyanis nyolc egészséggazdász – Elek Péter, Bécsi Rita, Fadgyas-Freyler Petra, Gervai Nóra, Szécsényi-Nagy Balázs, Tóth Manna, Váradi Balázs és Zemplényi Antal – közös tanulmányban kereste arra a választ, milyen hatása volt a covid-járványnak a tüdő-, a vastag- és végbél-, valamint a mellrákkal érintett páciensekre. Eredményeik szerint a járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak meg, mint a korábbi években.

A tanulmány szerzői úgy vélik, annak, hogy ilyen sok beteget nem sikerült megtalálni, oka lehet a szervezett szűrések többszöri, időleges felfüggesztése, az ellátórendszer járvány alatti leterheltsége, a kórházi ellátások átszervezése is, illetve a szűréseken való részvételi hajlandóság is.