Népszava: a kormány megváltoztatja a fogorvosok finanszírozását, nagy a felháborodás

Népszava: a kormány megváltoztatja a fogorvosok finanszírozását, nagy a felháborodás

Fotó: Unsplash/Jon Tyson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fogorvosok finanszírozását is át akarja alakítani a Belügyminisztérium egy rendelettervezet szerint, amely nagy felháborodást keltett az érintettek között – írja a Népszava. A változtatás megszünteti a körzetek működésének stabilitást adó finanszírozási elemet, az alapdíjat és teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok. Ezzel az érintettek szerint az is bizonytalanná válik, hogy a költségeiket minden esetben fedezni tudják-e. A szakmai szervezetek szentestéig tehetnek észrevételeket a jövő év első napjaiban már hatályos új szabályokhoz.

Január elsejétől az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának egyetlen fix eleme a bértámogatás és a rezsitámogatás maradna. Így az energia- és egyéb, a működtetéshez szükséges kiadások fedezete is attól függ majd, hogy az adott időszakban megfelelő volt-e a forgalom. – Ez egy katasztrófa lesz, ha valóban bevezetik – mondta a lapnak Dúl Zoltán szombathelyi fogorvos. – A tervezet szerint négy indikátort vezetnek be. Ha valaki az egyik indikátorban sem ér el pontszámot, akkor nem kap arra a hónapra teljesítmény-finanszírozást. Ez akár havi 800 ezer - egymillió forintos bevételkiesést is jelenthet. Magyarul az a körzet, amelyik így járt, nem tud bért fizetni, anyagot pótolni a következő hónapokban. A minőségmérésnek elvben ösztönözni kellene a jobb ellátásra, a tervezett rendszer viszont csalásra, a pontok optimalizálásra kényszeríti az ellátókat.