Népszava: Honvédségi repülőgép ment a miniszterért, így kevesebbet kellett autóznia

Népszava: Honvédségi repülőgép ment a miniszterért, így kevesebbet kellett autóznia

Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kormányzati Airbus A319-est Kecskemétről Sármellékre vezényeltek, így a honvédelmi tárca vezetőjének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak 270 kilométerrel kevesebbet kellett autóznia – írta a Népszava kedden. A lap szerint több millió forint lehetett a kitérő költsége.

A Magyar Honvédség egyik Airbus A319-es szállító repülőgépével repült ki Ankarába Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter vasárnap délután  – a Népszava információi szerint nem is akárhogy, lényegében érte mentek azzal vidékre. A lap szerint vasárnap délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf még Zalaegerszegen volt, ő is részt vett az október 23-ai megemlékezésen, amelyen Orbán Viktor kormányfő elmondta ünnepi beszédét. Mindeközben Kecskeméten már indulni készült az egyik Airbus A 319-es. A FlightAware nevű, a repülőgépek útvonalait követő és rögzítő portál szerint a HUAF409 hívójelű szállítógép vasárnap délután 3 óra után 8 perccel szállt fel a kecskeméti repülőtérről majd 36 perccel később landolt a Zalaegerszeg közelében lévő Sármelléken. Onnan délután 4 óra 18 perckor indult el Ankara felé, ahol helyi idő szerint este 7 óra 9 perckor landolt.

A Honvédelmi Minisztérium a Népszavának elismerte, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utazott a géppel Ankarába. A zalai kitérőt nem indokolták. „A HUAF409-es honvédségi gépen, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség delegációja utazott hivatalos tárgyalásra Ankarába. Orbán Viktor miniszterelnök nem utazott a gépen.” – írta a honvédelmi tárca a lap érdeklődésére.  A Népszava azt is megkérdezte a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy miért kellett tárca vezetőjének Sármellékről utaznia, miért nem Kecskemétről repült, de erre nem adtak választ. Ahogy arra sem, volt-e olyan hivatalos vasárnap esti programja Ankarában a miniszternek, amelyik miatt sietne kellett.

Az, hogy az Airbus repülőgépet elküldték a miniszterért vidékre, a Népszava szerint több szempontból is kifogásolható. Zalaegerszeg Sármelléktől 40,9 kilométerre fekszik, körülbelül 40 percig tart eljutni oda a közlekedési szabályokat betartva. Zalaegerszeg és Kecskemét között 311 kilométer a távolság, amelyet szabályosan úgy 3 óra 25 perc alatt lehet megtenni. Ez a lap szerint azt jelenti, hogy a repülésnek hála 270 kilométerrel, bő két és fél órával kevesebbet kellett utaznia Szalay-Bobrovniczkynak.

Mivel Sármellék nem esik útba Ankara felé, a zalai kitérő jelentősen megdobta a török utazás költségeit. Egy Airbus A319-es üzemben tartási költsége az Aircraft Cost Calculator portál számításai szerint óránként 8800-9200 dollár között mozog. Ez átszámítva 3,6-3,9 millió forint. Vagyis nagyságrendileg ekkora pluszkiadást vállaltak a Népszava szerint a miniszter miatt.