Népszava: Lázár nem áll le, folytatódnak a kirúgások a Nemzeti Közlekedési Központnál

Népszava: Lázár nem áll le, folytatódnak a kirúgások a Nemzeti Közlekedési Központnál

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön újabb negyven embert rúgtak ki a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) romjain létrehozott Nemzeti Közlekedési Központból (NKK) – értesült a Népszava.

Állítólag a zöld park, illetve a HÉV-infrastruktúra fejlesztésen, a budai fonódó projekten és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fővárosi campusberuházásán dolgozó munkatársakat küldték most el, és a lap szerint további elbocsátásokra kell számítani. Ez volt a második elbocsátási kör: jelenleg nagyjából 150-en maradhattak a 330-ból.

Az egyik kirúgott alkalmazottnak a Népszava szerint azt mondták indoklásul: „megbocsáthatatlan, hogy Budapest fejlesztésén dolgozott”.

Az NKK-ban a hírek alapján nem maradt egyetlen HÉV-vonalakhoz értő szakember se, ebből a lap azt a következtetést vonja le, hogy a tervezett HÉV-beruházás leállítása várható. Ennek előjele volt már, amikor júliusban felfüggesztettek több ehhez kapcsolódó engedélyezési eljárást a fővárosi kormányhivatalban.

A lap szerint hamarosan az NNK sorsára juthat a főként autópályákat, hidakat építő Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő (NIF) Zrt. és a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. is, ami további akár több száz ember elbocsátását eredményezheti.

 
 

Mindhárom társaság beolvadhat az építési minisztériumba, feladatköre, munkavállalói és az ott vitt projektek is a Lázár János vezette tárcához kerülnek. Az erről szóló előterjesztésről még a héten dönthet a kormány.

Csütörtökön, egy konferencián hangzott el, hogy a növekvő energiaárak miatt tízezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, ezért eddig 2100 milliárd forint értékben, 270 beruházást függesztett fel a kormány. Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) parlamenti államtitkára szerint a felfüggesztett beruházásokat újratervezik, 2025-2026-ban újraindítják azokat. Ugyanakkor a már megkezdett építkezések nem állnak le, de 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolnak.