Népszava: Már 141 ezer adós esett ki a társadalombiztosítási rendszerből

Népszava: Már 141 ezer adós esett ki a társadalombiztosítási rendszerből

Gyógyszertár. Képünk csak illusztráció (Fotó: Nathaniel Yeo / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt másfél évben két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma – írta meg a Népszava hétfőn. Ez azt jelenti, nekik az állami rendszerben az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a lapnak azt a tájékoztatást küldte: október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a tajszámát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával. A Népszava szerint legutóbb tavaly márciusban Tállai András államtitkár közölt adatokat egy parlamenti válaszában az érintettekről, aki akkor még 55 ezren voltak. 

Úgy tudják, a kórházak és a szakrendelők is saját maguk szabhatják meg a térítési díjaikat, vagyis előfordulhat, hogy csak annyit számláznak a biztosítás nélkülieknek, amennyit a NEAK tenne, de az is, hogy annak a többszörösét is. Ha pedig az orvos ingyen el is látja őket, támogatott gyógyszerre már egyikük sem jogosult. – Ez elég nagy baj, ha valaki cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt állandó gyógyszerre, netán daganatos betegségével rákterápiára szorulna – mondta a lapnak egy Délnyugat-Magyarországon praktizáló orvos.

Címkék: tajszám