Nincs elég cukor a boltokban, Magyarország nem tud eleget előállítani

Nincs elég cukor a boltokban, Magyarország nem tud eleget előállítani

Cukor (Fotó: Faran Raufi / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – erről beszélt az InfoRádiónak Dorogi Árpád,  Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

Dorogi szerint az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek hazai feldolgozásra, addig idén pedig már csak 8600 hektáron. A mostani helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így várhatóan a hazai fogyasztás egy negyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben. Kifejtette, Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, viszont idén talán csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség.

A szakember arra is kitért, a boltokban tapasztalható hiány oka többek közt az is, hogy a világpiacon is csökkent a kínálat. Ráadásul még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

Címkék: cukor, cukorrépa