Novák Katalin: Magyarország a legjobb arcát tudta megmutatni a nagyvilágnak és Ferenc pápának

Novák Katalin: Magyarország a legjobb arcát tudta megmutatni a nagyvilágnak és Ferenc pápának

Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápa látogatásán, az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozón a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A büszkeség három napja volt a pápalátogatás – jelentette ki Novák Katalin az M1-nek adott rendkívüli televíziós interjújában. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, Ferenc pápa magyarországi látogatása történelmi jelentőségű volt, „olyan erőforrást kaptunk a Szentatyától, ami még hosszú időre muníciót ad nekünk.” 

– Örömünnep és büszkeség volt, jó volt magyarnak lenni – szögezte le az államfő, aki szerint a látogatás felemelt minket a nemzeti összetartozás magasságába. Elmondása szerint szövetségünk erős alapokon áll, ugyanazon keresztény értékek mellett állunk, ilyen a béke melletti kiállás. – Nagyon kevesen mertek eddig a béke hangján megszólalni – így kommentálta a köztársasági elnök a katolikus egyházfő múlt pénteken, a Karmelita kolostorban elhangzott mondatát, miszerint a béke álmát éneklő kórus szólamának leáldozóban van, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak. – Mindkét háborúban álló féllel beszélni kell, a pápát talán mindkét fél fogadja – árulta el annak kapcsán, hogy Ferenc pápa békemisszión dolgozik, de azt is hozzátette: egyelőre nincs sok jele egyik fél részéről sem a békeszándéknak, a fegyverkezési verseny pedig táplálja a háborút.

– Kis ország vagyunk, ehhez képest nagyobb befolyással bírunk, mint a méretből gondolni lehetne – szögezte le. Ferenc pápa ideirányította a figyelmet, közel hozta egymáshoz a magyarokat, és megmutatta, milyen olyan emberek között élni, akik ki mernek állni az elvek mentén. Az államfő hangsúlyozta az interjú során, hogy az ország a jó arcát tudta megmutatni a világnak, hiába szerették volna egyesek úgy láttatni, hogy a Szentatya csak kötelező látogatáson járt itt nálunk. – Ferenc pápa tudott bennünket szeretni, az egyházfő búcsúzáskor azt mondta nekem, nem fáradt el, sőt, feltöltődött, átélte, milyen egy kereszténységgel feltöltődött nemzettel találkozni – tette hozzá. Arra is kitért, jó volt látni, hogy nálunk békében élnek a felekezetek egymással. 

Ferenc pápa fiatalokkal tartott találkozójával kapcsolatban az államfő azt mondta: sok helyen járt a világban, ahol papíron szabadság van, de mégis panaszkodnak a fiatalok, hogy nem vallhatják meg a kereszténységüket, nálunk ezt a fiatalok bátran megtehetik.  

Arra a kérdésre, hogy számára lelkileg melyek voltak a legfelemelőbb pillanatok, az államfő azt válaszolta, hogy a vasárnapi szentmisén nagyon jó volt közösségben lenni, külön kiemelte a békeköszöntés rítusát, amikor szeretettel és nyitottsággal fordultak egymás felé az emberek. – Kegyelemre és irgalomra van szükség az emberek között a mindennapokban is – hangsúlyozta. Szóba került a Szentatyával készült közös szelfi, amellyel a pápa a fiataloknak üzent: a keresztények modern módon, korszerűen tudnak az új kihívásokra, kérdésekre válaszolni.

Egy személyes élményt is megosztott az államfő a nézőkkel: mint „magyar háziasszony”, a szentmise után elment bevásárolni, majd sós stanglit sütött, és ezzel kínálta a Szentatyát is. – Amikor Ferenc pápa megtudta, hogy én sütöttem, azonnal vett belőle, pedig előtte elhárította a kínálást. A  maradékot el is vitte – jelentette ki.

Novák Katalin a magyar nemzet nevében megköszönte, hogy Ferenc pápa ismét eljött hozzánk Magyarországra, szerinte a pápa látogatása olyan emlékeket hagyott, amelyekről az utánunk következő generációk is megemlékeznek majd. – Köszönöm, hogy segített bennünket abban, hogy mi, magyarok közelebb kerüljünk egymáshoz és az Úristenhez – fogalmazott a köztársasági elnök.

Mint korábban megírtuk, a köztársasági elnök csütörtök délután a Facebook-oldalán jelentette be, hogy este hét órakor rendkívüli tévés interjút ad az M1 csatornának. A közmédia által közzétett előzetesben is arról beszélt Novák Katalin, hogy a magyarság összetartozásának érzését erősítette Ferenc pápa budapesti látogatása. A katolikus egyházfőt – látogatása első napján – a Sándor-palotában fogadta Novák Katalin. Három nappal később pedig az államfő búcsúztatta Ferenc pápát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

Címkék: Novák Katalin