„Szégyelljék magukat!” – üzenték Novák Katalin és Varga Judit távozását követelve a tüntetők

„Szégyelljék magukat!” – üzenték Novák Katalin és Varga Judit távozását követelve a tüntetők

Sándor-palota elé dobált plüssök. Novák Katalin távozását követelik (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetés kezdődött Budapesten péntek délután négykor Novák Katalin lemondását követelve. A tiltakozók a Belügyminisztérium épületétől a köztársasági elnök hivatalához, a Sándor-palotához vonultak, ahová a Momentum hirdetett hasonló célú demonstrációt este hat órától. Az eseményen a párt szerint több mint ötezren vettek részt, és Donáth Anna Momentum-elnök bejelentette, addig minden egyes nap demonstrálni fognak a helyszínen, amíg Novák le nem mond, legközelebb szombaton este hatkor tüntetnek. 

Nem sokkal délután négy óra után már mintegy 150-200 tüntető gyülekezett a Belügyminisztérium épülete előtt – jelentette helyszíni tudósítónk, aki a gyülekezők között az MSZP, a DK és Párbeszéd zászlóit illetve politikusait fedezte fel, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetnek képviselői is megjelentek. A rendőrség a József Attila út egy szakaszát lezárta. 

– Ezek mindent meghosszabbítanak Bicskéig, de a gyermekotthonnal eljutottunk odáig, ahonnan nincs tovább. Novák Katalinnak volt mersze a pápalátogatás alatt szabadon engedni K. Endrét – háborognak a jelenlévők. – Használjuk fel a haragunkat, hogy véget vessünk ennek a mosléknak, Orbán, Novák takarodj! – skandálja a tömeg. Visszhangzik a szégyelld magad, a tüntetők már készülődnek, hogy hamarosan indulnak a Sándor-palotához. – Buktassuk meg végre ezt a kormányt! – így zárja az egyik felszólaló a beszédét, majd öt óra előtt a kétezresre duzzadt tömeg elindult a Lánchíd felé. 

A tömeg hat órára felért a Budai Várba a Sándor-palota felé. Helyszíni tudósítónk szerint tömött sorokban érkeznek az emberek a Sándor-palotához, soka azt skandálják, hogy „mondjon le!”  vagy hogy „szégyelld magad!”. A résztvevők életkori összetétele vegyes, vannak idősek, fiatalok is.

Elsőként Orosz Anna, a Momentum politikusa szólalt fel, azt kérte a tömegtől, egy perc néma csenddel emlékezzenek az abúzust elszenvedő áldozatokra. 

Ezt követően Pető Attila, egy egyházai szexuális visszaélés áldozata szólalt fel, megemlékezett az egyik Szabolcs nevű áldozatról, aki nem bírta feldolgozni a bicskei gyermekotthonban elszenvedett bántalmazást, és öngyilkos lett még évekkel korábban. Elmondta, sok mindent hiányol az elmúlt napokból, de azt nagyon, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter és Novák Katalin jelenlegi államfő elfelejtett bocsánatot kérni az áldozatokról. – Szeretném megkérni őket, hogy a következő napokban minimum ennyit tegyenek meg – mondta. Kérte a résztvevőket, hogy tapsolják meg a nyilvánosság előtt történetüket vállaló áldozatokat, akik szerinte hősök. Felolvasta az egyik érintett, Pop Mert Julián üzenetét, aki szintén azt követelte, Novák mondjon le. 

Utána Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője szólalt fel. Én szerencsés vagyok, amikor kicsi voltam és féltem, a szüleim megvédtek, amikor megnőttem, idejében és teljesen önként ismerkedhetett meg a szerelemmel. Vannak, akiknek sajnos nem ez jut, az ő boldog gyerekkorukért a magyar állam felel – mondta. A bicskei otthon lakóit viszont elárulta a magyar állam. Már akkor elárulta őket, mikor hagyta, hogy ez a disznóság ne azonnal derüljön ki, emiatt egy gyerek meghalt. A bicskei gyermekotthon igazgatójának és helyettesének egy gyerek élete szárad a lelkén – hangsúlyozta. Szerinte Novák döntése azt üzeni az áldozatoknak, a felcsútiakkal szemben nem lehet igazuk – mondta, amire elkezdte a tömeg skandálni, hogy „mocskos Fidesz”. Szerinte ezzel az államfő a bíróknak, a rendőrnek és ügyésznek is üzent, hogy bármilyen bűncselekményben hoznak ítéletet vagy nyomoznak, ha havert találnak meg, annak úgyis megkegyelmeznek. Ez az üzenet két családanyától jött, aki miután aláírta, amit kellett, haza ment és belenézett a gyerekei szemébe – húzta alá. De vajon eszükbe jutott-e, hogy vannak olyan szemek az országban, amik azt üzenik, hogy ne tessék engem bántani, és mégis megerőszakolják őket? – tette fel a kérdést. 

– Orbán Viktor megszólalt. Megszólalt, tehát hazudik – folytatta. Szerinte nem volt semmilyen vita a kegyelmi jogkörről addig, amíg Novák meg nem kegyelmezett egy gyerekbántalmazó bűnsegédjének. És szerinte az, hogy az ilyen emberek nem érdemelnek kegyelmet, nem alkotmányba kell írni, mert az bele van írva a jóérzésű emberek szívébe. Ésik így azt üzente Orbánnak, ne jogászkodjon, ne csináljon úgy, mintha neki ehhez semmi köze nem lenne. – Azt várja, hogy hogy higgyük el, hogy ezt Novák és Varga magától írta alá? Azt hiszi, hogy nem tudjuk, hogy ezt a kérvényt ön adta parancsba? Ne kerteljünk, miniszterelnök úr, ezt ön cseszte el! Miniszterelnök úr, ezt ne akarja elkenni! A saját becsületét nem tudja beleírni az alaptörvénybe, mert nincs – üzente Orbánnak. Ezután azt kezdte skandálni a tömeg a kormányfőnek üzenve, hogy „elkúrtad”. 

Ne úgy táncoljon, ahogy a férfiak fütyülnek

Utána Antoni Rita következett, a Nőkért egyesület vezetője. Szerinte a pedofil bűncselekmények eltussolása megbocsáthatatlan, a kegyelem az áldozatok szenvedéseit további lelki kínokkal tetézi. Szembe köpi az áldozatokat és minden jó érzésű magyar állampolgárt. Ez a gyermekvédelem? – tette fel a kérdést. Szerinte a történtekre nem elégséges válasz az alaptörvény módosítása. olyan megoldás kell, ami nemcsak a jövőben veszi elejét a hasonló döntéseknek is, de a jelenlegi áldozatok méltóságát is helyre állítja. Nemcsak Nováknak és Vargának kell felelősséget vállalni, hanem mindenkinek, aki tudott erről a döntésről és nem próbálta megakadályozni. Nováknak üzenve azt mondta, nem attól lesz hiteles női politikus valaki, hogy úgy táncol, ahogy a férfiak fütyülnek. Szerinte Nováknak egyszer ki kéne próbálnia, milyen autonóm döntéseket hozni. Felszólította Novákot és Orbánt is, hogy ne bújjanak saját gyerekeik mögé, nemcsak azok a gyerekek érdemelnek védelmet, akik privilegizált családokba születtek. Szerinte Novák lemondása önmagában nem elég, hiszen így csak másik pártkatonát ütetnének a helyére. Gyermekvédelmi és áldozatvédelmi szakértők kellenek, rendszerszintű változás. 

Ezután Jámbor András parlamenti képviselő mondott beszédet, szerinte egy tegnap készült felmérés szerint 74 százalék gondolja úgy, hogy Nováknak mennie kell. Kocsisnak, Orbánnak és az összes fideszesnek ki kellett volna mondania, hogy ami Bicskén történt, az elfogadhatatlan. Szerinte ha Orbánéknak érdekében áll, ártatlanokra rásütik a pedofília vádját, de a saját embereiket felmentik akkor is, ha bűnös. Szerinte őt és a Szikra Mozgalmat is ezzel vádolták Kocsisék, mikor valójában ártatlanok, és ezt a hatóságok kimondták. – Biztonságot, jövőt és igazságot akarunk a gyerekeinknek – hangsúlyozta. Azt kérte a Fidesz politikusaitól, vállalják a felelősséget. – Legyen végre következménye a bűnnek, kapjanak igazságot az áldozatok – kérte.

Egy normális országban ilyen nem történhet meg, nem adnak kegyelmet bűnösöknek, nem beszél mellé a miniszterelnök – mondta Szilágyi Kitti óvodapedagógus. Szerinte a gyerekek érdeke mindenek felett álló közös ügy. Ő óvónéniként pontosan tudja, hogy feladata a gyerekek méltóságot biztosítani, neki pedagógusként azonnal jeleznie kell, ha bántják a kicsiket. Ezt az igazgatóhelyettes nem tette meg, védelem helyett cinkos lett a gyerekek tönkretételében. Ehhez képest Novák és Varga visszaengedte a gyerekek közé azt, aki segített a bántalmazásban, takarodjanak a közéletből. Az állam bocsánatkéréssel tartozik az áldozatoknak. Továbbá követelik a gyermekvédelmi rendszer finanszírozásnak felülvizsgálatát. Egy ponton pedig a tömeggel skandálta, hogy „mocskos Fidesz”.  – Ahogy Novák Katalin is megfogalmazta az újévi beszédében, ez a mozgás éve. Úgyhogy ideje eltakarodnia innen, és vigyen magával még pár embert – mondta. 

Donáth Anna Momentum-elnök arról beszélt, a gyomra forog, hogy beszélni kell arról, hogy ami történik, az elfogadhatatlan. Egy államfőnek a nemzet lelkiismeretének kellene lennie, ehhez képest elvette a bicskei gyerekek igazságát. Tudja, hogy Novák most nincs a szomszéd épületben, mégis hozzá szólt, mint édesanya az édesanyához. – Őszintén arra kérlek, hogy állj ki és mondj valamit. Nem egyszerűen azért, mert ez a helyes, hanem mert ez lenne az emberi. A szótlanság most sokkal többet árt emberileg, politikailag és társadalmilag, mint amivel valaha számoltál. Őszintén nem értelek, hogy hogy tudsz a gyerekeid szemébe nézni. Nem szégyelled magad? Szégyelld magad! – üzente a köztársasági elnöknek, aki jelenleg Katarban van.

 

Kiemelte, Varga Judit sem ad választ, inkább bujkál. – Varga Judit nem méltó az emberek képviseletére – szögezte le hozzátéve, hogy nem csak arról van szó, hogy lehet-e EP-képviselő, hanem arról, hogy az aláírásával korábban, még igazságügyi miniszterként átvette a politikai felelősséget a kormány nevében. Orbán vállaljon felelősséget a fertőért, amit létrehozott ahelyett, hogy tiktokozik. Szerinte egyébként addig lesznek itt, amíg Novák le nem mond. A tüntetőktől azt kérik, legyen bátorságuk a változtatásra, addig legyen itt mindenki addig minden egyes nap Sándor-palotánál este hatkor, amíg le nem mond az államfő. Azt kéri, az ország minden pontján tiltakozzanak, mert ez nem budapesti, hanem országos ügy. Ha van ügy, ahol egységesen ki kell állni, akkor az ez. Erre kéri a külföldi magyarokat is, tiltakozzanak ők is. 

Az esemény hivatalos zárását követően a demonstrálók közül páran a helyszínen maradtak és plüssállatokat dobáltak a Sándor-palota bejáratához, amit a készenléti rendőrök őriztek.

Volt olyan demonstráló a helyszínen, aki lapunknak azt mondta, ebben a putyini demokráciában, amiben élünk, az emberek úgy sem tudnak kikényszeríteni semmit, úgyis az van, amit Orbán viktor akar. Egy másik résztvevő szerint a kormány médiafölénye miatt a többséghez el sem jut az, hogy mi történt, több ismerősének is ő maga mondta el, miután ők nem hallottak róla. Úgy látja, a 20-30 éves fiatalok apolitikusak, nem is érdekli őket az egész, megvannak a maguk buborékában. Egy harmadik demonstráló azt mondta, úgy érzi, ő mindent megpróbált, számolt szavazatokat, gyűjtött konzultációs íveket, de csak cinizmust tapasztal a Fidesz részéről, és azt, hogy soha senki nem vállal felelősséget. Ezért ő inkább azon gondolkozik, hogy külföldre megy, „mert ez egy reménytelen ország”.

Nem csitul a botrány

Mint megírtuk, a kegyelembotrány apropóján péntek délután illetve este a civilek és a Momentum összehangolt tüntetést szerveztek. Az Országos Közös Akarat az aHanggal és más civil szervezetekkel együtt a Belügyminisztérium elé szervezett tiltakozást „TAKARODJATOK! Védjük meg a gyerekeket” címmel, délután négy órai kezdettel. Ezt követően a Sándor-palotánál 18 órától kezdődik a Momentum tüntetése, amely az „Igazságot a gyermekeknek! – Tüntetés Novák Katalin és a pedofilsegítő kegyelme ellen” címet kapta a szervezőktől. A Momentum azután döntött a tüntetésről, miután kiderült, hogy a köztársasági elnök tavaly áprilisban, a pápa látogatására hivatkozva kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. K. Endrét azért ítélte el a bíróság jogerősen, mert megpróbálta visszavonatni a pedofil igazgatóra terhelő vallomást adó gyerekek vallomásait.

A kormány részéről hosszú ideig hallgatás volt az ügyben, majd csütörtökön Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez a kegyelmi botrány miatt. A módosítás lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Eközben Nováknak sorban hátat fordítanak a tanácsadói: Gundel Takács Gábor és Lackfi János után Szörényi Levente énekes, zeneszerző is bejelentette, hogy kilép a tanácsadói testületből, Tomán Szabina üzletasszony ugyancsak lemondását  pedzegette posztjában. Arról, hogy mi a menetrend a köztársasági elnök lemondása esetén, ITT olvashat részletesen.