Novák Katalinnál járt Karsai Dániel, a beszélgetést két hét múlva folytathatják

Novák Katalinnál járt Karsai Dániel, a beszélgetést két hét múlva folytathatják

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma kora délután öcsémmel látogatást tettünk a Sándor-palotában, ahol Novák Katalin köztársasági elnök asszony fogadott minket – írta Karsai Dániel alkotmányjogász – aki az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved – hétfőn a Facebook-oldalán. A találkozót Karsai kezdeményezte, nagyjából egy órán át beszélgettek. Karsai posztja szerint Novák nyitott volt, „csak annyit kért, hogy a stábjával alaposabban átgondolhassák a javaslatomat”. – A beszélgetést olyan két hét múlva folytatjuk – tette hozzá. 

Mint ismert, Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy a hozzá hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek „legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét”. Decemberben pedig két népszavazási kérdést nyújtott be az eutanáziáról. A jogász posztjában is utal arra, hogy konkrét javaslattal fordult a köztársasági elnökhöz, de ezt nem tárja a nyilvánosság elé, hogy tényleg szakmai szempontból tudják átgondolni. – Annyit azért elmondok, nem abban kértem Novák Katalin segítségét, hogy esetleges életvégi döntésem meghozatala után segítsen a megfelelő infúzió beadásában – viccelődött a jogász.

Novák Katalin hétfőn találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, akivel évindító megbeszélést tartott. Mint írta, az ország nemzetközi megítélése szempontjából meghatározó év elé nézünk: idén 25 éves a NATO- és 20 éves az EU-tagságunk, ráadásul Magyarország az unió soros elnöke is lesz. Már a évkezdetet is erősnek nevezte a köztársasági elnök: a szlovák és a vietnámi miniszterelnök is Magyarországra látogat, kedden pedig Davosba utazik, ahol az Európai Bizottság elnökével találkozik, és a Világgazdasági Fórumon is felszólal.