Nyilatkozatban álltak ki Bartók mellett a Térey-ösztöndíjasok

Nyilatkozatban álltak ki Bartók mellett a Térey-ösztöndíjasok

Bartók Imre (Fotó: Bartók Imre/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elfogadható, hogy egy írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés érjen – reagáltak közleményben a Térey-ösztöndíjasok arra, hogy visszavonták Bartók Imre szereplését az Irodalom Éjszakáján.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt követően döntött így, hogy Bartók visszalépett a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által osztott Térey-ösztöndíjtól. Az indoklásban A patkány éve szerzőjének döntésére is hivatkoztak, mondván, „Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek”. Viszont azt üzente a minisztérium, ha meggondolja magát, szívesen látja őt az Irodalom Éjszakáján.

Demeter Szilárd PIM-főigazgató az Azonnalinak arról beszélt, nem küldött semmiféle jelzést a külügynek, viszont „Bartók egy mozdulattal megsértette az egész államapparátust is, a külügy joggal vette magára a sommás véleményét.” A külügy lépését egyébként lapunknak elítélte Keresztesi József és Orcsik Roland is. Bartók és Csehy Zoltán után szerdán Szőcs Petra, Zoltán Gábor és Keresztesi József is visszalépett a díjtól, viszont utóbbi azt mondta lapunknak, ez nem változtat azon, amit előzőleg a díjról mondott nekünk. Cikkünket a Térey-ösztöndíjakról és a reakciókról pénteki számunkban olvashatják, benne Orcsik és Keresztesi mellett Demeter Szilárd megszólalásaival.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) közben közleményben állt ki saját jelöltjei mellett, akik közt ott találjuk a már visszalépett Zoltán Gábort, Szőcs Petrát és Csehy Zoltánt is. „Ugyanakkor a Térey-ösztöndíj teljesítési feltételei számos kérdést vetettek fel. A FISZ a Térey-ösztöndíj méltányos elosztására, valamint az ösztöndíj feltételeinek teljesítésére vonatkozó kétségeit és ajánlatait megfogalmazta és elküldte a PIM részére” – üzente a FISZ, egyúttal visszautasítva azt, hogy a jelöltjeiket „méltatlan támadás” érje. Kiálltak emellett a Térey-ösztöndíj koncepciója mellett is. „A Fiatal Írók Szövetsége fontos és hiánypótló kezdeményezésnek tartja a Térey-ösztöndíj tervét, ugyanis a középgeneráció számára olyan anyagi biztonságot és alkotói lehetőséget jelent, amely a minőségi magyar irodalom és kultúra támogatásához járulhat hozzá. Ezenkívül kifejezetten pozitívnak tartja, hogy a díjat Térey Jánosról nevezték el, ugyanis a közös együttműködések során is kiderült, hogy szakmai alázata és elhivatottsága a FISZ által is szorgalmazott minőségi irodalom fokmérője, ezért a róla elnevezett díj életművének és emlékének méltó megőrzése lehet, valamint a kiemelkedő kortárs magyar irodalmi teljesítmények elismerését jelentheti” – olvasható a szövegben.

„Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban. Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg. Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!” – ezt már a Térey-ösztöndíjasok írták csütörtöki közleményükben.

A levelet eddig ők írták alá: Bartis Attila, Csender Levente, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Háy János, Hász Róbert, Kemény István, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, Lövétei Lázár László, Orcsik Roland, Szálinger Balázs, Szilasi László, Solymosi Bálint, Varró Dániel, Vörös István, Zalán Tibor.