Nyolcvanezer kereskedő lélegezhet fel

Nyolcvanezer kereskedő lélegezhet fel

Bevásárlóközpont (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májustól nagyjából nyolcvanezer üzletet érint a kijárási korlátozások feloldása, többek között könyvesboltok, játékboltok, ruházati és cipőüzletek, sportszer-kereskedések, ékszert vagy mobiltelefont kínáló egységek, újságosok, virágosok, piacok és trafikok is megkötések nélkül tartanak nyitva – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György kiemelte, hogy az újranyitás is pénzbe kerül: frissíteni kell az árukészletet, rendezni a munkaidő-beosztást, leltározni, takarítani. A boltok, áruházak többsége hétfőtől a fővárosban is nyitva van, noha vidéken előfordult, hogy nem azonnal tudtak vásárlót fogadni a kereskedők, mert időt vett igénybe a felkészülés. – Mindenki gőzerővel dolgozott az elmúlt hétvégén, hogy mihamarabb teljes üzemmódban működhessen – fogalmazott a főtitkár.

Szerinte a március második felétől visszaeső fogyasztás az áprilisi mélypont után, a május eleji biztató kezdettel fokozatosan egyre bővül, és az év második felére visszaerősödhet a piac.

Azt Vámos György is hangsúlyozta, hogy a vírus még nem tűnt el, ezért a kormány az egészségügyi szakemberek álláspontját figyelembe véve úgy döntött, hogy a védekezés folytatódik, ugyanakkor új szakaszba lép. Ezért megmaradt az idősek számára előírt háromórás vásárlási idősáv, emellett kötelező a boltban az orr, száj takarása maszkkal vagy arra alkalmas eszközzel. Továbbra is fontos szabály a megfelelő távolság betartása a vevők között.