Offshore-ba hajló céggel bőkezű az Erzsébet-alapítvány

Offshore-ba hajló céggel bőkezű az Erzsébet-alapítvány

A fonyódligeti tábor bejárata (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha elmarad a Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítása – csak a zánkai tábort renoválják –, a felújítás tervezésére, a lebonyolítására és tanácsadásra szerződött, offshore-gyökerű DVM Design Kft. mégis a vállaltnál 68 millió forinttal drágábban dolgozik a táborokat tulajdonló Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány számára – derítette ki lapunk. Erről a közbeszerzési iratok egyike tanúskodik.

A dokumentum szerint a cég fonyódligeti táborra vonatkozó szerződését szeptember végén felbontották. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy ott már semmiféle munkát nem kell végeznie a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe is beágyazott vállalkozásnak. A szerződés felmondásáról – miként a zánkai tábor újabb műszaki fejlesztéseiről és a pénzek átcsoportosításáról – az alapítvány kuratóriumának szeptemberi ülésén határoztak.

A Mészáros gyerekek kapták a zánkai tábor felújítását | Magyar Hang

Az ülés döntései megvilágíthatják, miért zárhatták be egy hirtelen döntéssel a tábor területén működött Egry József-középiskolát. A DVM Design ugyanis most megbízást kapott az iskolaépület átalakítására. Az azonban nem derül ki az általunk hozzáférhető iratokból, hogy pontosan mi a terv az épülettel, és milyen átalakításokat akarnak végezni rajta, a kérdéseinkre pedig ezúttal sem kaptunk választ az alapítványtól. Ezenkívül a cégnek meg kell terveznie a zánkai csúszda felújítását, továbbá a tábori színházban a hang- és fénytechnika telepítését. Ebből arról következtethetünk, a színház felújításába úgy vágtak bele, hogy felszerelésére konkrét tervek nem voltak – erre majd egy új közbeszerzési eljárásban kerülhet sor.

A DVM Design mindenesetre igen jól jár a közpénzzel kitömött alapítvánnyal. Mert ugyan a fonyódligeti táborral már semmi dolguk – hiszen nincs mit lebonyolítani –, az iratok szerint egyetlen fillérrel sem kapnak kevesebbet a szerződésükben szereplő 1,4 milliárdnál (áfával közel 1,8 milliárd forint). Sőt, a zánkai táborban kapott pluszmunkáért még újabb 68 millió forintot (plusz áfa) számlázhatnak. Megkérdeztük az alapítványtól, miért fizetnek a cégnek az el nem végzett munka után, illetve hogy így miért nem fér bele a költségbe a pluszmunka, de ezúttal sem tiszteltek meg bennünket válaszukkal.

A DVM Design egy olyan cég, amelynek tulajdonosai a NER-ben és a nemzetközi cég- és adólabirintusokban is kiismerik magukat. A vállalkozás ugyanis azon DVM-cégcsoport érdekeltsége, amely több zsíros üzletet kötött a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bankkal. A DVM Designnak a cégadatbázis szerint több ingatlanfejlesztő és menedzser (Czár Balázs, Kovács Attila, Massányi Tibor és Haberl Péter) mellett a máltai bejegyzésű MV Development Ltd. is résztulajdonosa. Utóbbi a HVG feltárása szerint Kovács és Czár közös tulajdonában áll. A cégcsoport másik, korábbi vállalkozása (Eiffel Palace Kft.) volt az Eiffel Palace irodaépületének gazdája is, amikor az MNB megvásárolta. Ennek tulajdonosi hálója egy ciprusi és egy szintén máltai offshore céghez (Qualmiston Ltd.) vezetett. A Qualmiston mögött a lap szerint a már említett MV Development állt. Arról pedig az Átlátszó.hu írt, hogy a cégcsoport DVM Construction Kft. nevű társasága már a jegybanktól kapott megbízást az Eiffel Palace-ban egy 484 négyzetméteres banki exkluzív részleg kivitelezésére 411 millió forint értékben.

Valaki nem mond igazat: még a zánkai tábor felújítási tervében is az Egry-középiskola maradásával számoltak | Magyar Hang

Mészárosékhoz guruló milliárdok
Augusztus végén lapunk írta meg, hogy 16,8 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc és a három gyermeke tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt., illetve a társul fogadott Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. kapta a zánkai Erzsébet-tábor felújítását. Ez olyan sok pénz, hogy Mészárosék ki is merítették az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 26 milliárd forintos felújítási keretének kétharmadát. A felújításra kiírt közbeszerzés fél évet csúszott, így kétséges, hogy elkészülnek-e a jövő nyári nyitásig a tervezett munkákkal. Van ugyanis épület, amelynek már október végéig készen kellett volna lennie, az étteremmel és a konyhával pedig április végéig kellene végezni, hogy a próbaüzemet lefolytathassák. Azt is lapunk írta meg elsőként, hogy idén nyáron egyetlen gyermek sem üdült Fonyódligeten, pedig erre is milliárdokat kapott az alapítvány. Ezt – az RTL Klubnak – azzal magyarázták, hogy elkezdték a felújítás előkészületeit. Augusztusban azonban kiderült, a Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítására nem maradt pénz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg november 1-jén.