Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kezdeményezi a PSZ

Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kezdeményezi a PSZ

Tiltakozás Nagykovácsiban a pedagógusok rossz körülményei ellen (Fotó: Albert Enikő / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt kéri a kormánytól: azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét az oktatás összes szereplőjének részvételével: arra hívja meg a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, a szülők képviselőit.

A szakszervezet – a tiltakozók közös álláspontjával megegyezően – úgy gondolja, hogy az oktatás nemzeti ügy, a hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani. Ezért a PSZ azt kéri a kormánytól: azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét az oktatás összes szereplőjének részvételével: arra hívja meg a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, a szülők képviselőit – írja a sajtóhoz eljuttatott közleményében a Pedagógusok Szakszervezete.

A PSZ szerint átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány – példa erre szerintük, hogy az államtitkárság fővárosi gimnáziumok igazgatóit hívta meg, a hétvégi kormányülésen pedig részt vett a köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, miközben erről nem tájékoztatták a közvéleményt.

A PSZ korábban kormánybiztos kinevezését kérte az oktatás problémáinak megoldására, de ezt sem teljesítette a miniszterelnök, holott már régen nem a pedagógusok bérharcáról van szó – utalt a szakszervezet arra, hogy a tiltakozó pedagógusok, diákok, szülők és az oktatási szakemberek nem csak a bérkérdésre, hanem számos strukturális problémára hívják fel a figyelmet az oktatásügyben.

A PSZ a sztrájkbizottság tagjaként továbbra is egyeztet a sztrájkkövetelésekről a kormány képviselőjével, de most a nyilvános, az átlátható és a széles körű szakmai egyeztetésnek jött el az ideje szerintük. – A 2022/23-as tanév első fele a tiltakozásokkal telt el. A folytatást sem kerülheti el a kormány, ha nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek – áll a szakszervezet közleményében.