Olimpia 2036: A rendezés iránt érdeklődő országok közt említik Magyarországot is

Olimpia 2036: A rendezés iránt érdeklődő országok közt említik Magyarországot is

Fotó: Shinnosuke Ando / Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mexikó is csatlakozott azon országok sorához, amelyek szívesen lennének házigazdái a 2036-os nyári olimpiának – írja az insidethegames.biz az MTI szerint. A rendezés iránt érdeklődést mutató országok között említi az olimpiai ügyekben jártas hírportál Magyarországot is.

Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint a közép-amerikai ország komolyan vizsgálja a rendezés lehetőségét, miközben olimpiai bizottsága párbeszédet kezdett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy felmérje, milyen esélye van a vendéglátói szerep elnyerésére.

A korábbi gyakorlatot elvetve, a NOB már nem pályáztatja a jelölteket, hanem a kandidálók közül kiválasztja a győztest, ahogyan tette azt Brisbane esetében, az ausztrál városnak ítélve a 2032-es nyári játékokat. Mexikó az 1956-os és az 1960-as olimpiára hiába pályázott, az 1968-asnak viszont már otthont adhatott.

Az eddigi megnyilatkozások alapján a 2036-os esemény vendéglátója lenne Indonézia, India, Nagy-Britannia, Katar, Spanyolország, Oroszország, Törökország és Szaúd-Arábia, s a rendezés iránt érdeklődést mutatók között említi a portál Magyarországot is.

A 2024-es olimpiának Párizs, a 2028-asnak pedig Los Angeles ad otthont.

Korábban arról lehetett hallani, 2022 májusában a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a résztvevők arról döntöttek, hogy Magyarország pályázik a 2036-os olimpia megrendezésére. Az Index akkor úgy értesült, hogy Gyulay Zsolt, a MOB megválasztott elnöke arról beszélt, hogy „Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy erre beadja a pályázatát”. Magyarország korábban a 2024-es olimpia megrendezésére pályázott volna, ám miután a Momentum Mozgalom és a hozzá csatlakozó ellenzéki pártok sikeres aláírásgyűjtést indítottak azért, hogy népszavazás döntsön arról, szeretnének-e a magyarok olimpiát, a kormány kifarolt, és népszavazás helyett inkább visszalépett rendezési szándékától 2017 februárjában. A népszavazás kiírása érdekében egyébként 266 ezer aláírást szedett össze a mozgalom.

Címkék: olimpia