OMSZ: a havi szokásos csapadék kétszerese esett le eddig januárban

OMSZ: a havi szokásos csapadék kétszerese esett le eddig januárban

Országos csapadéktérkép (Fotó: OMSZ/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb mediterrán ciklon áztatta/áztatja hazánkat, a januári csapadék csak gyűlik és gyűlik, nagy területen már a havi összeg kétszeresénél tartunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

És ennek még koránt sincs vége: kiadós esőt hozott a tegnap érkező, jelenleg is felettünk lévő légörvény, amelynek hatására az eső, zápor mellett zivatarok is ki tudtak alakulni. A legtöbb eső a Dél-Dunántúlon-Balaton-főváros tengelyében esett, amely a modellszámításokhoz képest kicsivel északabbra volt a valóságban (ez mediterrán ciklon esetén előfordulhat – jegyzi meg az OMSZ).

A fővárosban lehullott 28 milliméter valószínűleg új napi rekord is lesz. A szél főként az Alföldön erősödött meg nagy területen, néhol viharos széllökések is előfordultak.

Ha csak az elmúlt 10 nap csapadéktérképre nézünk, akkor elmondhatjuk, hogy az ország nagyobb részén már lehullott a januári havi átlag, de egy DNY-ÉK sávban már ennek kétszerese is összejött mindössze 10 nap leforgása alatt!

Címkék: időjárás